Articolul precedentPuterea uitată a încântării
  Articolul următorDarul dragostei

  Are o anumită utilitate

  Disciplina aplicată corpului are, desigur, o anumită utilitate. Dar când o practicăm în domeniul vieţii de credinţă, ea este utilă în toate aspectele; pentru că ne asigură atât promisiunea pentru această viaţă (biologică), cât şi pentru cea viitoare. – 1 Timotei 4:8, BVA

  Funcţionarea optimă a organismului se poate atinge numai în anumite condiţii, printre care şi practicarea activităţii fizice regulate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o serie de repere referitoare la frecvenţa, durata, intensitatea, tipul şi cantitatea totală de activitate fizică, la persoane de diferite vârste. Este de asemenea încurajată conceperea politicilor privitoare la sănătate.

  După examinarea unor importante cercetări ştiinţifice, experţii OMS au recomandat ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, deoarece dovezi puternice demonstrează că, în comparaţie cu adulţii mai puţin activi, indivizii activi au o rată mai scăzută de mortalitate din toate cauzele şi o rată mai scăzută de boli coronariene, hipertensiune arterială, accidente vasculare, diabet, sindrom metabolic, cancer de colon, cancer de sân şi depresie. Mai mult, aceştia prezintă o mai bună condiţie musculară şi cardiorespiratorie, au o masă şi structură corporală mai sănătoasă şi un profil al biomarkerilor mai favorabil prevenirii bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum şi îmbunătăţirii sănătăţii oaselor.

  Pe lângă numeroasele şi importantele beneficii menţionate de cercetători, Biblia spune că „disciplina aplicată corpului are (…) o anumită utilitate”. Are „o anumită utilitate” în prevenirea bolilor cardiovasculare – principala cauză a mortalităţii în lume? Are „o anumită utilitate” în reducerea depresiei – cea mai răspândită afecţiune mintală din lume? Are „o anumită utilitate” în prevenirea bolilor care cauzează peste 60% din decesele globale?

  Pentru apostolul Pavel, activitatea fizică are doar „o anumită utilitate” în comparaţie cu sfinţenia, întrucât cei caracterizaţi de empatie, îngăduinţă şi milă vor trăi cu Dumnezeu pentru veşnicie. Altfel spus, dacă te îngrijeşti numai de corp, beneficiul pe care îl poţi obţine este mic. Dar, dacă te îngrijeşti de sănătatea ta fizică, mintală şi spirituală, adoptând acele obiceiuri care o întăresc, atunci vei avea parte de beneficii şi în această viaţă, şi în viaţa veacului viitor. Pavel ne mai aduce aminte: „Aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6:20).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...