Disciplina aplicată corpului are, desigur, o anumită utilitate. Dar când o practicăm în domeniul vieţii de credinţă, ea este utilă în toate aspectele; pentru că ne asigură atât promisiunea pentru această viaţă (biologică), cât şi pentru cea viitoare. – 1 Timotei 4:8, BVA
Funcţionarea optimă a organismului se poate atinge numai în anumite condiţii, printre care şi practicarea activităţii fizice regulate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o serie de repere referitoare la frecvenţa, durata, intensitatea, tipul şi cantitatea totală de activitate fizică, la persoane de diferite vârste. Este de asemenea încurajată conceperea politicilor privitoare la sănătate.
După examinarea unor importante cercetări ştiinţifice, experţii OMS au recomandat ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, deoarece dovezi puternice demonstrează că, în comparaţie cu adulţii mai puţin activi, indivizii activi au o rată mai scăzută de mortalitate din toate cauzele şi o rată mai scăzută de boli coronariene, hipertensiune arterială, accidente vasculare, diabet, sindrom metabolic, cancer de colon, cancer de sân şi depresie. Mai mult, aceştia prezintă o mai bună condiţie musculară şi cardiorespiratorie, au o masă şi structură corporală mai sănătoasă şi un profil al biomarkerilor mai favorabil prevenirii bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum şi îmbunătăţirii sănătăţii oaselor.
Pe lângă numeroasele şi importantele beneficii menţionate de cercetători, Biblia spune că „disciplina aplicată corpului are (…) o anumită utilitate”. Are „o anumită utilitate” în prevenirea bolilor cardiovasculare – principala cauză a mortalităţii în lume? Are „o anumită utilitate” în reducerea depresiei – cea mai răspândită afecţiune mintală din lume? Are „o anumită utilitate” în prevenirea bolilor care cauzează peste 60% din decesele globale?
Pentru apostolul Pavel, activitatea fizică are doar „o anumită utilitate” în comparaţie cu sfinţenia, întrucât cei caracterizaţi de empatie, îngăduinţă şi milă vor trăi cu Dumnezeu pentru veşnicie. Altfel spus, dacă te îngrijeşti numai de corp, beneficiul pe care îl poţi obţine este mic. Dar, dacă te îngrijeşti de sănătatea ta fizică, mintală şi spirituală, adoptând acele obiceiuri care o întăresc, atunci vei avea parte de beneficii şi în această viaţă, şi în viaţa veacului viitor. Pavel ne mai aduce aminte: „Aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6:20).