Articolul precedentMustrarea mustrării
  Articolul următorChemată pentru a da mărturie

  Minte şi sănătate

  Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. – Proverbele 3:7,8

  Un regim alimentar sănătos, lumina soarelui, aerul proaspăt, exerciţiile fizice şi odihna, toate constituie remedii naturale care întăresc întregul organism atunci când sunt bine folosite. Totuşi, pentru a avea o sănătate viguroasă, trebuie să luăm în considerare că un număr de boli îşi au originea în mintea noastră, din moment ce anumite studii au dus la concluzia că 90% dintre afecţiuni au cauze psihologice.

  Marele cercetător rus Serghei Metalnicov a scris următoarele în cartea sa Rolul sistemului nervos şi al factorilor biologici şi psihici în imunitate: „Rolul minţii şi influenţa ei asupra corpului sunt mult mai mari decât s-a crezut. Toate organele, inima, plămânii, intestinele, glandele endocrine sunt legate strâns de sistemul nervos. Acesta este motivul pentru care starea minţii pacientului, în toate cazurile de îmbolnăvire, este de mare importanţă. De aceea, în lupta cu bolile, este necesar să acţionăm asupra minţii cu acelaşi interes ca şi pentru prescrierea medicamentelor.” în zilele noastre, o multitudine de cercetări ştiinţifice scot în evidenţă că factori precum stresul, depresia şi/sau anxietatea au efecte dăunătoare asupra sănătăţii fizice.

  Pentru a ilustra puterea factorilor psihici asupra fizicului, găsim în Biblie, la 1 Samuel 25, o relatare despre un om bogat care a murit literalmente de frică. Nabal, al cărui nume înseamnă „nebun”, avea multe turme care fuseseră ocrotite de David şi oamenii săi (înainte ca David să urce pe tron). Într-o zi, pe vremea tunsului oilor, David a trimis câţiva oameni la Nabal să ceară ceva de mâncare, dar acest om, care s-a dovedit a fi aşa cum îi era numele, nu doar că i-a refuzat lui David rugămintea, dar l-a şi umilit. Când a aflat cele întâmplate, David a înarmat o sută de oameni şi doar la intervenţia promptă a frumoasei soţii a lui Nabal nu i-a distrus acestuia tot ce avea. Aflând cele întâmplate, Nabal a rămas blocat şi a murit în câteva zile. Această întâmplare dovedeşte ce putere au emoţiile asupra sănătăţii noastre.

  Care sunt factorii psihici care îmbunătăţesc sănătatea? Care sunt legile care guvernează domeniul minţii? Versetul de astăzi ne oferă un principiu clar: „Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale.”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...