Articolul precedentMustrarea mustrării
  Articolul următorChemată pentru a da mărturie

  Minte şi sănătate

  Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. – Proverbele 3:7,8

  Un regim alimentar sănătos, lumina soarelui, aerul proaspăt, exerciţiile fizice şi odihna, toate constituie remedii naturale care întăresc întregul organism atunci când sunt bine folosite. Totuşi, pentru a avea o sănătate viguroasă, trebuie să luăm în considerare că un număr de boli îşi au originea în mintea noastră, din moment ce anumite studii au dus la concluzia că 90% dintre afecţiuni au cauze psihologice.

  Marele cercetător rus Serghei Metalnicov a scris următoarele în cartea sa Rolul sistemului nervos şi al factorilor biologici şi psihici în imunitate: „Rolul minţii şi influenţa ei asupra corpului sunt mult mai mari decât s-a crezut. Toate organele, inima, plămânii, intestinele, glandele endocrine sunt legate strâns de sistemul nervos. Acesta este motivul pentru care starea minţii pacientului, în toate cazurile de îmbolnăvire, este de mare importanţă. De aceea, în lupta cu bolile, este necesar să acţionăm asupra minţii cu acelaşi interes ca şi pentru prescrierea medicamentelor.” în zilele noastre, o multitudine de cercetări ştiinţifice scot în evidenţă că factori precum stresul, depresia şi/sau anxietatea au efecte dăunătoare asupra sănătăţii fizice.

  Pentru a ilustra puterea factorilor psihici asupra fizicului, găsim în Biblie, la 1 Samuel 25, o relatare despre un om bogat care a murit literalmente de frică. Nabal, al cărui nume înseamnă „nebun”, avea multe turme care fuseseră ocrotite de David şi oamenii săi (înainte ca David să urce pe tron). Într-o zi, pe vremea tunsului oilor, David a trimis câţiva oameni la Nabal să ceară ceva de mâncare, dar acest om, care s-a dovedit a fi aşa cum îi era numele, nu doar că i-a refuzat lui David rugămintea, dar l-a şi umilit. Când a aflat cele întâmplate, David a înarmat o sută de oameni şi doar la intervenţia promptă a frumoasei soţii a lui Nabal nu i-a distrus acestuia tot ce avea. Aflând cele întâmplate, Nabal a rămas blocat şi a murit în câteva zile. Această întâmplare dovedeşte ce putere au emoţiile asupra sănătăţii noastre.

  Care sunt factorii psihici care îmbunătăţesc sănătatea? Care sunt legile care guvernează domeniul minţii? Versetul de astăzi ne oferă un principiu clar: „Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale.”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...