Minte şi sănătate

Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. – Proverbele 3:7,8

Un regim alimentar sănătos, lumina soarelui, aerul proaspăt, exerciţiile fizice şi odihna, toate constituie remedii naturale care întăresc întregul organism atunci când sunt bine folosite. Totuşi, pentru a avea o sănătate viguroasă, trebuie să luăm în considerare că un număr de boli îşi au originea în mintea noastră, din moment ce anumite studii au dus la concluzia că 90% dintre afecţiuni au cauze psihologice.

Marele cercetător rus Serghei Metalnicov a scris următoarele în cartea sa Rolul sistemului nervos şi al factorilor biologici şi psihici în imunitate: „Rolul minţii şi influenţa ei asupra corpului sunt mult mai mari decât s-a crezut. Toate organele, inima, plămânii, intestinele, glandele endocrine sunt legate strâns de sistemul nervos. Acesta este motivul pentru care starea minţii pacientului, în toate cazurile de îmbolnăvire, este de mare importanţă. De aceea, în lupta cu bolile, este necesar să acţionăm asupra minţii cu acelaşi interes ca şi pentru prescrierea medicamentelor.” în zilele noastre, o multitudine de cercetări ştiinţifice scot în evidenţă că factori precum stresul, depresia şi/sau anxietatea au efecte dăunătoare asupra sănătăţii fizice.

Pentru a ilustra puterea factorilor psihici asupra fizicului, găsim în Biblie, la 1 Samuel 25, o relatare despre un om bogat care a murit literalmente de frică. Nabal, al cărui nume înseamnă „nebun”, avea multe turme care fuseseră ocrotite de David şi oamenii săi (înainte ca David să urce pe tron). Într-o zi, pe vremea tunsului oilor, David a trimis câţiva oameni la Nabal să ceară ceva de mâncare, dar acest om, care s-a dovedit a fi aşa cum îi era numele, nu doar că i-a refuzat lui David rugămintea, dar l-a şi umilit. Când a aflat cele întâmplate, David a înarmat o sută de oameni şi doar la intervenţia promptă a frumoasei soţii a lui Nabal nu i-a distrus acestuia tot ce avea. Aflând cele întâmplate, Nabal a rămas blocat şi a murit în câteva zile. Această întâmplare dovedeşte ce putere au emoţiile asupra sănătăţii noastre.

Care sunt factorii psihici care îmbunătăţesc sănătatea? Care sunt legile care guvernează domeniul minţii? Versetul de astăzi ne oferă un principiu clar: „Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale.”

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor