Articolul precedentCapcanele disciplinării
  Articolul următorEste un proces

  Un bun leac

  O inimă veselă este un bun leac, dor un duh mâhnit usucă oasele. – Proverbele 17:22

  Atunci când ne îmbolnăvim, apelăm de obicei la anumite tratamente pentru a ne restabili sănătatea. Un tratament, sau o terapie medicală, presupune un set de proceduri al căror scop este vindecarea sau ameliorarea simptomelor într-o boală. Una dintre cele mai obişnuite terapii este cea medicamentoasă, constând în ameliorarea simptomelor cu ajutorul medicamentelor. Acest tip de terapie are multe efecte secundare. Mai mult decât atât, sunt date care şochează de-a dreptul privind modul cum sunt administrate medicamentele. Ştiai că mai mult de jumătate dintre medicamente sunt prescrise sau vândute incorect? Sau că 50% dintre pacienţi nu-şi iau tratamentul aşa cum trebuie? După cum îţi poţi imagina, folosirea greşită a medicamentelor poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

  Textul biblic de astăzi prescrie un medicament foarte eficient, care nu are efecte secundare. Dimpotrivă, cei care recurg la el râd mai des şi îşi fortifică sistemul de apărare a organismului. Bucuria are o putere de vindecare incredibilă. Acest medicament puternic poate fi găsit în versiunea sa de bază sub formă de râs, prin intermediul umorului. Poezia „Reir Llorando” (De râs în plâns), de Juan de Dios Peza spune că, ţinând cont de potenţialul umorului, chiar şi cel mai renumit doctor a prescris această terapie, convins că va genera o adevărată explozie de încredere chiar şi la cei mai tulburaţi pacienţi ai săi. Doar că bucuria superficială produsă de umor nu este foarte eficientă, nici măcar asupra comicilor înşişi.

  Dimpotrivă, cele mai de impact forme ale bucuriei trec dincolo de râsul superficial; acestea au un efect puternic nu numai asupra sănătăţii fizice, ci şi asupra minţii oamenilor şi asupra puterii lor spirituale. Împăratul David a încercat acest tip de bucurie în diferite situaţii, chiar şi când se confrunta cu dificultăţi şi conflicte (Psalmii 35:9; 43:4). El simţea bucurie şi genera în alţii bucurie atunci când îi încuraja prin cântări şi închinare (Psalmii 95:1). El manifesta bucurie când conştientiza îndurarea divină în ciuda greşelilor lui (Psalmii 94:19). Mai presus de toate, el a trăit o bucurie profundă când a admis prezenţa lui Dumnezeu în viaţa sa (Psalmii 21:6).

  Acest medicament minunat ne este disponibil şi nouă. Prin comuniune zilnică prezenţa lui Dumnezeu poate să ne umple inima cu bucurie şi să aibă efecte sănătoase asupra fizicului nostru. „Atunci, gura ne era plină de strigăte de bucurie şi limba, de cântări de veselie. Atunci se spunea printre neamuri: «Domnul a făcut mari lucruri pentru ei!»” (Psalmii 126:2,3).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...