Legile minţii

  Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului. – 2 Corinteni 3:18

  În cursul anilor 1960, psihologul canadian Albert Bandura a condus o serie de experimente la Universitatea Stanford cu copii preşcolari care erau expuşi la scene de violenţă. Unora dintre copii le-a fost prezentată o persoană reală care abuza, fizic şi verbal, nişte jucării, printre care o păpuşă mare din cauciuc.

  Un alt grup de copii a privit înregistrarea video cu aceeaşi persoană şi acelaşi comportament agresiv. Al treilea grup a văzut acelaşi lucru, dar ca desene animate. Copiii din al patrulea grup nu au fost expuşi la nicio scenă de violenţă. În etapa a doua, fiecare copil a fost adus într-o cameră cu tot felul de jucării, printre care se afla şi păpuşa de cauciuc abuzată anterior.

  Aşa cum era de aşteptat, numai copiii din primele trei grupuri au dat dovadă de un comportament agresiv, reproducând imaginile pe care le-au văzut. Aceste studii au constituit primele dovezi că expunerea la comportamente agresive duce la creşterea agresivităţii, nu la scăderea ei, aşa cum se credea înainte.

  Iată unul dintre principiile care ne guvernează mintea: ceea ce vedem ne schimbă felul de a fi. Ceea ce privim şi admirăm urmează să fie imitat chiar fără să ne dăm seama de acest lucru. De exemplu, dacă un tânăr admiră un cântăreţ celebru, un sportiv sau un actor de cinema, acesta va începe să împrumute gesturile, atitudinile, îmbrăcămintea sau frizura celui pe care îl admiră.

  Luând în considerare că fiecare persoană are abilitatea de a decide care sunt lucrurile pe care să le admire şi să le privească, înseamnă că fiecare persoană este responsabilă pentru ceea ce devine. Când ne concentrăm privirea asupra unor lucruri şi le admirăm, de fapt noi alegem cum ne vom comporta pe viitor.

  Prin contemplarea iubirii lui Hristos, a neprihănirii şi milei Sale, noi vom fi transformaţi după chipul Său prin influenţa Duhului Sfânt. Pe drept cuvânt spune Biblia că „ochii omului (…) vor fi spre Domnul” (Zaharia 9:1). Dumnezeu însuşi le atrage atenţia fiecăruia dintre ei, spunând: „întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului! Căci Eu sunt Dumnezeu şi nu altul” (Isaia 45:22).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...