Legile minţii

  Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului. – 2 Corinteni 3:18

  În cursul anilor 1960, psihologul canadian Albert Bandura a condus o serie de experimente la Universitatea Stanford cu copii preşcolari care erau expuşi la scene de violenţă. Unora dintre copii le-a fost prezentată o persoană reală care abuza, fizic şi verbal, nişte jucării, printre care o păpuşă mare din cauciuc.

  Un alt grup de copii a privit înregistrarea video cu aceeaşi persoană şi acelaşi comportament agresiv. Al treilea grup a văzut acelaşi lucru, dar ca desene animate. Copiii din al patrulea grup nu au fost expuşi la nicio scenă de violenţă. În etapa a doua, fiecare copil a fost adus într-o cameră cu tot felul de jucării, printre care se afla şi păpuşa de cauciuc abuzată anterior.

  Aşa cum era de aşteptat, numai copiii din primele trei grupuri au dat dovadă de un comportament agresiv, reproducând imaginile pe care le-au văzut. Aceste studii au constituit primele dovezi că expunerea la comportamente agresive duce la creşterea agresivităţii, nu la scăderea ei, aşa cum se credea înainte.

  Iată unul dintre principiile care ne guvernează mintea: ceea ce vedem ne schimbă felul de a fi. Ceea ce privim şi admirăm urmează să fie imitat chiar fără să ne dăm seama de acest lucru. De exemplu, dacă un tânăr admiră un cântăreţ celebru, un sportiv sau un actor de cinema, acesta va începe să împrumute gesturile, atitudinile, îmbrăcămintea sau frizura celui pe care îl admiră.

  Luând în considerare că fiecare persoană are abilitatea de a decide care sunt lucrurile pe care să le admire şi să le privească, înseamnă că fiecare persoană este responsabilă pentru ceea ce devine. Când ne concentrăm privirea asupra unor lucruri şi le admirăm, de fapt noi alegem cum ne vom comporta pe viitor.

  Prin contemplarea iubirii lui Hristos, a neprihănirii şi milei Sale, noi vom fi transformaţi după chipul Său prin influenţa Duhului Sfânt. Pe drept cuvânt spune Biblia că „ochii omului (…) vor fi spre Domnul” (Zaharia 9:1). Dumnezeu însuşi le atrage atenţia fiecăruia dintre ei, spunând: „întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului! Căci Eu sunt Dumnezeu şi nu altul” (Isaia 45:22).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...