Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului. – 2 Corinteni 3:18
În cursul anilor 1960, psihologul canadian Albert Bandura a condus o serie de experimente la Universitatea Stanford cu copii preşcolari care erau expuşi la scene de violenţă. Unora dintre copii le-a fost prezentată o persoană reală care abuza, fizic şi verbal, nişte jucării, printre care o păpuşă mare din cauciuc.
Un alt grup de copii a privit înregistrarea video cu aceeaşi persoană şi acelaşi comportament agresiv. Al treilea grup a văzut acelaşi lucru, dar ca desene animate. Copiii din al patrulea grup nu au fost expuşi la nicio scenă de violenţă. În etapa a doua, fiecare copil a fost adus într-o cameră cu tot felul de jucării, printre care se afla şi păpuşa de cauciuc abuzată anterior.
Aşa cum era de aşteptat, numai copiii din primele trei grupuri au dat dovadă de un comportament agresiv, reproducând imaginile pe care le-au văzut. Aceste studii au constituit primele dovezi că expunerea la comportamente agresive duce la creşterea agresivităţii, nu la scăderea ei, aşa cum se credea înainte.
Iată unul dintre principiile care ne guvernează mintea: ceea ce vedem ne schimbă felul de a fi. Ceea ce privim şi admirăm urmează să fie imitat chiar fără să ne dăm seama de acest lucru. De exemplu, dacă un tânăr admiră un cântăreţ celebru, un sportiv sau un actor de cinema, acesta va începe să împrumute gesturile, atitudinile, îmbrăcămintea sau frizura celui pe care îl admiră.
Luând în considerare că fiecare persoană are abilitatea de a decide care sunt lucrurile pe care să le admire şi să le privească, înseamnă că fiecare persoană este responsabilă pentru ceea ce devine. Când ne concentrăm privirea asupra unor lucruri şi le admirăm, de fapt noi alegem cum ne vom comporta pe viitor.
Prin contemplarea iubirii lui Hristos, a neprihănirii şi milei Sale, noi vom fi transformaţi după chipul Său prin influenţa Duhului Sfânt. Pe drept cuvânt spune Biblia că „ochii omului (…) vor fi spre Domnul” (Zaharia 9:1). Dumnezeu însuşi le atrage atenţia fiecăruia dintre ei, spunând: „întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului! Căci Eu sunt Dumnezeu şi nu altul” (Isaia 45:22).