Articolul precedentDisciplină din dragoste
  Articolul următorÎi pasă lui Isus?

  Strângătorii obsesivi

  Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura. – Luca 6:45

  Sindromul Diogene, o tulburare caracterizată de strângerea excesivă de obiecte în casă, a inspirat show-ul de televiziune Oameni strângători, de pe canalul TLC. Se crede că era la începutul secolului al XX-lea când fraţii Langley şi Homer Collyer, din Harlem, New York, au început să strângă în mod obsesiv ziare, cărţi de telefon şi tot felul de obiecte şi artefacte.

  De-a lungul anilor, vechiturile au umplut cele trei etaje ale casei în care trăiau, aşa încât fraţii au trebuit să construiască un sistem de canale pentru a se mai putea mişca în propria casă. Şi exact acolo cei doi fraţi şi-au pierdut viaţa, sufocaţi în propria capcană, sub 140 de tone de acareturi adunate timp de câteva zeci de ani. Cum au reuşit să strângă o cantitate enormă de deşeuri? Când au adus fiecare obiect nefolositor? Răspunsul este foarte simplu: au adăugat doar câte un pic de gunoi în fiecare zi.

  Acelaşi lucru se întâmplă în propria noastră minte. Este posibil, fără să ne dăm seama, să adunăm în fiecare zi câte o bârfă, o mică discuţie banală şi superficială. Pare ceva neînsemnat: o flecăreală în doi peri, un show nefolositor de televiziune, câteva vulgarităţi pe de internet şi tot aşa, până când informaţiile cu care ne umplem mintea ajung să fie sărace, fără obiect şi superficiale. În 1890, Ellen White scria: „Noi trăim într-o perioadă când toate lucrurile false şi superficiale sunt puse ca importanţă deasupra celor reale, naturale şi trainice. Mintea trebuie să fie ferită de orice ar putea să o ducă într-o direcţie greşită. Nu trebuie ocupată cu povestiri superficiale, care nu contribuie cu nimic la puterea minţii. Gândurile îndeplinesc acelaşi rol pentru caracter ca hrana pe care i-o oferim minţii noastre” (Îndrumarea copilului, p. 188).

  De câte ori oamenii nu pot explica rostul gândurilor lor rele! Cât şi-ar dori să se elibereze de gândurile negative, pline de suspiciune sau pesimism! însă aceştia nu şi dau seama că şi-au hrănit mintea ani de zile cu aceleaşi vorbe care se află acum în gândurile lor.

  Astăzi te invităm să cauţi cea mai bună hrană pentru sănătatea minţii tale. Foloseşte fiecare ocazie pe care o ai să-ţi umpli mintea cu subiecte pline de bucurie şi speranţă. Nu uita: „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Speranţa

  O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Să vedem părţile bune!

  Alege astăzi să cultivi şi să fortifici acele gânduri şi simţăminte care produc recunoştinţă şi închinare. Adună într-o listă toate binecuvântările primite, pe care să le poţi retrăi în mod repetat. Apoi slăveşte-L, pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

  Psihoterapie prin mulţumiri

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...