Articolul precedentȘi eu am închis ochii
  Articolul următorLecția de geografie

  Psihoterapie prin făgăduinţe

  Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. – 2 Petru 3:13

  Moderaţia şi echilibrul sunt asociate cu hrana, munca şi alte aspecte ale vieţii, dar rareori vorbim că trebuie aplicate şi în dreptul atitudinilor negative, melancolice şi depresive. Privitul la partea întunecată a lucrurilor şi aşteptarea să se întâmple lucruri rele în viitor sunt moduri de descriere a pesimismului, deseori înrădăcinat în trăsăturile de personalitate. Este posibilă o schimbare a acestui obicei dăunător de gândire? Cum se poate dezvolta o personalitate optimistă?

  În vederea dobândirii optimismului ca trăsătură de caracter, există două strategii eficiente. Dacă definim optimismul ca abilitatea de a vedea părţile pozitive ale lucrurilor, avem nevoie mai întâi să ne obişnuim mintea să se concentreze asupra celor mai bune lucruri din viaţa noastră. Cum să procedăm? Putem scrie într-un jurnal toate motivele de recunoştinţă care ne vin în minte. Adu-ţi aminte cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în cursul zilei, săptămânii, lunii sau al întregii tale vieţi, dacă vrei! întreabă-te: Pentru ce să fiu mulţumitor? Adu-ţi aminte să notezi fiecare dovadă a grijii şi iubirii lui Dumnezeu. Poţi numi această practică „psihoterapia cu recunoştinţă” şi, dacă o vei urma în fiecare zi, vei putea să-ţi dezvolţi obiceiul de a privi la cele mai bune lucruri din trecutul tău.

  Dar avem nevoie să dobândim şi obiceiul de a aştepta de la viitor lucruri bune. Aşteptarea ca viitorul să ne aducă lucruri pozitive este un alt mod de a defini optimismul. Dar cum ne putem aştepta la bine când se întâmplă atât de multe nenorociri în jurul nostru?

  Putem avea aşteptări pozitive dacă ne îndreptăm ochii asupra promisiunilor lui Dumnezeu. Fiecare făgăduinţă biblică este un balsam pentru credincios – un balsam care aduce mângâiere în suferinţă, adversităţi sau tulburare. L-ai putea ruga pe Dumnezeu să te ajute să găseşti o făgăduinţă corespunzătoare fiecărei zile. Repet-o timp de 24 de ore şi pune-o alături de celelalte motive de mulţumire. Procedând aşa în fiecare zi, vei putea să-ţi dezvolţi obiceiul de a privi spre cel mai bun viitor posibil.

  Chiar dacă ştiinţa nu a descoperit încă valoarea psihoterapiei prin făgăduinţe, poţi fi sigur că vei primi tărie şi vigoare încrezându-te în Cel care a rostit respectivele făgăduinţe. Fără îndoială că viaţa poate fi plină de îndoieli, descurajări şi confuzie, dar promisiunile divine te vor ajuta să te apropii mai mult de Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să te ajute să aştepţi un viitor glorios, potrivit promisiunilor Sale!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....