Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. – 2 Petru 3:13
Moderaţia şi echilibrul sunt asociate cu hrana, munca şi alte aspecte ale vieţii, dar rareori vorbim că trebuie aplicate şi în dreptul atitudinilor negative, melancolice şi depresive. Privitul la partea întunecată a lucrurilor şi aşteptarea să se întâmple lucruri rele în viitor sunt moduri de descriere a pesimismului, deseori înrădăcinat în trăsăturile de personalitate. Este posibilă o schimbare a acestui obicei dăunător de gândire? Cum se poate dezvolta o personalitate optimistă?
În vederea dobândirii optimismului ca trăsătură de caracter, există două strategii eficiente. Dacă definim optimismul ca abilitatea de a vedea părţile pozitive ale lucrurilor, avem nevoie mai întâi să ne obişnuim mintea să se concentreze asupra celor mai bune lucruri din viaţa noastră. Cum să procedăm? Putem scrie într-un jurnal toate motivele de recunoştinţă care ne vin în minte. Adu-ţi aminte cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în cursul zilei, săptămânii, lunii sau al întregii tale vieţi, dacă vrei! întreabă-te: Pentru ce să fiu mulţumitor? Adu-ţi aminte să notezi fiecare dovadă a grijii şi iubirii lui Dumnezeu. Poţi numi această practică „psihoterapia cu recunoştinţă” şi, dacă o vei urma în fiecare zi, vei putea să-ţi dezvolţi obiceiul de a privi la cele mai bune lucruri din trecutul tău.
Dar avem nevoie să dobândim şi obiceiul de a aştepta de la viitor lucruri bune. Aşteptarea ca viitorul să ne aducă lucruri pozitive este un alt mod de a defini optimismul. Dar cum ne putem aştepta la bine când se întâmplă atât de multe nenorociri în jurul nostru?
Putem avea aşteptări pozitive dacă ne îndreptăm ochii asupra promisiunilor lui Dumnezeu. Fiecare făgăduinţă biblică este un balsam pentru credincios – un balsam care aduce mângâiere în suferinţă, adversităţi sau tulburare. L-ai putea ruga pe Dumnezeu să te ajute să găseşti o făgăduinţă corespunzătoare fiecărei zile. Repet-o timp de 24 de ore şi pune-o alături de celelalte motive de mulţumire. Procedând aşa în fiecare zi, vei putea să-ţi dezvolţi obiceiul de a privi spre cel mai bun viitor posibil.
Chiar dacă ştiinţa nu a descoperit încă valoarea psihoterapiei prin făgăduinţe, poţi fi sigur că vei primi tărie şi vigoare încrezându-te în Cel care a rostit respectivele făgăduinţe. Fără îndoială că viaţa poate fi plină de îndoieli, descurajări şi confuzie, dar promisiunile divine te vor ajuta să te apropii mai mult de Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să te ajute să aştepţi un viitor glorios, potrivit promisiunilor Sale!