Psihoterapie prin mulţumiri

  Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, coci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. – 1 Tesaloniceni 5:18

  Într-un articol publicat în The New York Times, duminică, 7 iulie 2013, Catherine Campbell afirma că bolile mintale constituie o problemă gravă nu numai pentru sănătatea noastră, ci şi pentru economia celor bolnavi şi a statului, în general. Aceste suferinţe presupun cheltuieli de peste o jumătate de miliard de dolari în fiecare an, în Statele Unite. Şi tratamentele în niciun caz nu garantează recuperarea sănătăţii mintale.

  Una dintre cele mai bune căi de a rezolva problema afecţiunilor psihice este prevenirea lor. În această privinţă, un număr tot mai mare de cercetători au început să studieze strategiile care ar putea să îmbunătăţească bunăstarea emoţională şi psihică a oamenilor. Printre aceştia se disting psihologii Robert Emmons, de la Universitatea din California, şi Michael McCullought, de la Universitatea din Miami, care au realizat un experiment inovator printre studenţi. După ce au recrutat 30 de studenţi, i-au împărţit în trei grupe şi le-au trasat sarcini diferite. Primei grupei s-a stabilit răspunderea de a scrie în fiecare zi motive de recunoştinţă. Aceşti participanţi au scris lucruri precum: „îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi” sau „sunt recunoscător pentru prietenii mei”. Pentru a doua grupă, sarcina era să noteze dificultăţi zilnice, aşa că participanţii au scris: „Am găsit foarte greu un loc de parcare” sau „nimeni nu a făcut curat în bucătărie”. În sfârşit, a treia grupă trebuia să noteze lucruri realizate în general, scriind: „Am călătorit la Sacramento” sau alte propoziţii de felul acesta.

  A fost foarte interesant că, la câteva luni de la acest experiment, subiecţii care îşi exprimaseră mulţumirea prezentau un nivel mai înalt de bunăstare sufletească decât cei din celelalte grupe. Şi cel mai minunat este că au prezentat mai puţine simptome de boli fizice decât ceilalţi.

  Există un proverb care ne face conştienţi de faptul că „nu putem fi nemulţumiţi şi mulţumiţi în acelaşi timp”. Mulţumirea are o putere minunată. „Nimic nu tinde mai mult să contribuie la sănătatea corpului şi a sufletului decât o atitudine de recunoştinţă și laudă. Este o datorie fermă să ne opunem melancoliei, gândurilor şi atitudinilor de nemulţumire – precum este datoria de a ne ruga” (Divina vindecare, p. 251).

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...