Psihoterapie prin mulţumiri

  Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, coci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. – 1 Tesaloniceni 5:18

  Într-un articol publicat în The New York Times, duminică, 7 iulie 2013, Catherine Campbell afirma că bolile mintale constituie o problemă gravă nu numai pentru sănătatea noastră, ci şi pentru economia celor bolnavi şi a statului, în general. Aceste suferinţe presupun cheltuieli de peste o jumătate de miliard de dolari în fiecare an, în Statele Unite. Şi tratamentele în niciun caz nu garantează recuperarea sănătăţii mintale.

  Una dintre cele mai bune căi de a rezolva problema afecţiunilor psihice este prevenirea lor. În această privinţă, un număr tot mai mare de cercetători au început să studieze strategiile care ar putea să îmbunătăţească bunăstarea emoţională şi psihică a oamenilor. Printre aceştia se disting psihologii Robert Emmons, de la Universitatea din California, şi Michael McCullought, de la Universitatea din Miami, care au realizat un experiment inovator printre studenţi. După ce au recrutat 30 de studenţi, i-au împărţit în trei grupe şi le-au trasat sarcini diferite. Primei grupei s-a stabilit răspunderea de a scrie în fiecare zi motive de recunoştinţă. Aceşti participanţi au scris lucruri precum: „îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi” sau „sunt recunoscător pentru prietenii mei”. Pentru a doua grupă, sarcina era să noteze dificultăţi zilnice, aşa că participanţii au scris: „Am găsit foarte greu un loc de parcare” sau „nimeni nu a făcut curat în bucătărie”. În sfârşit, a treia grupă trebuia să noteze lucruri realizate în general, scriind: „Am călătorit la Sacramento” sau alte propoziţii de felul acesta.

  A fost foarte interesant că, la câteva luni de la acest experiment, subiecţii care îşi exprimaseră mulţumirea prezentau un nivel mai înalt de bunăstare sufletească decât cei din celelalte grupe. Şi cel mai minunat este că au prezentat mai puţine simptome de boli fizice decât ceilalţi.

  Există un proverb care ne face conştienţi de faptul că „nu putem fi nemulţumiţi şi mulţumiţi în acelaşi timp”. Mulţumirea are o putere minunată. „Nimic nu tinde mai mult să contribuie la sănătatea corpului şi a sufletului decât o atitudine de recunoştinţă și laudă. Este o datorie fermă să ne opunem melancoliei, gândurilor şi atitudinilor de nemulţumire – precum este datoria de a ne ruga” (Divina vindecare, p. 251).

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Cuvântul Său ne sunt date principii simple şi eficiente care ne aduc satisfacţie şi bunăstare. Adu-ţi aminte îndemnul: „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Lângă izvorul de apă

  Toţi cei pe care îi întâlnisem în sat în ziua aceea aveau legătură cu apartamentul pe care Dumnezeu îl pregătise pentru noi. Slăvit să fie Dumnezeu pentru mila Sa! „Nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut.”

  Îngrijorările

  Dumnezeu a ales şi alege încă să-Şi manifeste puterea în mod special în momente ca acestea. Nevoia ta este ocazia lui Dumnezeu de a acţiona. Nevoia ta este de asemenea ocazia ta de a te încrede în El. Nu te temei Te poţi afla în cel mai bun moment.

  Crizele din familie

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...