Speranţa

  Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea! – Psalmii 39:7

  Speranţa este asociată cu efecte binefăcătoare pentru sănătate. Iar beneficiile devin remarcabile în anumite circumstanţe extreme, mai ales când oamenii se află în situaţii de risc pentru viaţa lor.

  Un studiu clasic despre speranţă şi durata vieţii a fost condus de Curt Richter, în 1957, şi a folosit şoareci de câmp. Şoarecii au fost aşezaţi într-un vas cu apă din care nu puteau ieşi, pentru a li se măsura timpul de supravieţuire în condiţii stresante. S-a notat faptul că, după aproximativ 15 minute, rozătoarele mureau subit. Interesant de notat a fost şi faptul că, dacă şoarecii erau scoşi din apă să se odihnească timp de câteva minute, la al doilea test la care erau supuşi aceştia erau în stare să înoate şi să supravieţuiască aproape 80 de ore. Richter credea că acest timp scurt de salvare le genera „speranţă” şoarecilor, dându-le curajul să înoate ore în şir la al doilea test.

  Un fapt şi mai interesant este ce se întâmplă cu fiinţele umane. Sunt multe relatări despre oameni care s-au prins de speranţă şi au reuşit să supravieţuiască în cele mai grele situaţii. Juliane Koepcke se afla împreună cu alţi 94 de pasageri în zborul 508 cu Lansa L-188, pe 24 decembrie 1971. În timp ce treceau pe deasupra pădurilor peruviene s-a stârnit o furtună puternică cu turbulenţe şi unul dintre motoarele avionului a luat foc. Când şi-au dat seama ce se întâmplă, pasagerii au început să ţipe şi să geamă, dar mama lui Juliane a spus calmă: „Acesta este sfârşitul; s-a terminat.” Avionul s-a prăbuşit de la 3 000 de metri, cauzând o tragedie. Unii pasageri au reuşit să supravieţuiască impactului, deoarece copacii au atenuat căderea. Dar numai Juliane, de 17 ani, a ţinut cu dinţii de viaţa ei şi s-a hotărât să supravieţuiască cu orice preţ. Rănită grav şi suferind din cauza unei clavicule rupte, a mers după ajutor. A urmat cursul unui pârâu pentru a ajunge la un râu mai mare, sperând să găsească oameni acolo. Slabă, flămândă şi cu viermi în răni, a găsit în sfârşit ajutor, după două săptămâni.

  De cele mai multe ori nu putem alege evenimentele sau situaţiile din viaţa noastră, dar putem alege atitudinea cu care să le facem faţă. O atitudine de încredere în viitor poate fi de mare ajutor în rezolvarea dificultăţilor. Chiar dacă viaţa ne este în pericol şi ni se pare că toate lucrurile sunt pe dos, putem repeta împreună cu psalmistul: „Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea!”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...