Inteligenţa

  Începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea. – Proverbele 9:10

  În articolul „Energiile omului”, William James, faimosul profesor de filosofie şi psihologie de la Universitatea Harvard, declara, în 1907, că „noi folosim numai o mică parte din resursele noastre mintale şi fizice”. De atunci, mulţi oameni cred că noi folosim numai 10% din capacitatea creierului în viaţa de fiecare zi, deşi acest lucru nu este decât un mit pe care ştiinţa l-a dezminţit în câteva ocazii. Adevărul este că multe funcţii cognitive pot fi îmbunătăţite şi dezvoltate: memoria, limbajul, atenţia şi chiar inteligenţa. Inteligenţa? Da, intr-adevăr. În zilele noastre, avem dovezi clare că oamenii îşi pot îmbunătăţi capacitatea intelectuală şi nivelul de inteligenţă. Dar ce fel de instruire ne poate ajuta să ne dezvoltăm în această privinţă?

  Unul dintre factorii îmbunătăţirii inteligenţei este meditaţia. Se estimează că oamenii care îşi iau timp să mediteze prezintă o creştere a performanţelor cognitive, se simt mai puţin stresaţi şi au o bunăstare mai accentuată.

  Sfintele Scripturi susţin această afirmaţie prin cuvintele psalmistului: „Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea” (Psalmii 119:97), deoarece „prin poruncile Tale mă fac mai priceput” (v. 104). Dar, oricât de posibil ar fi să ne dezvoltăm inteligenţa, este la fel de posibil să ne-o şi limităm. Una dintre căile de limitare este alegerea cui să ne închinăm – adică ce face obiectul celor mai profunde interese şi sentimente ale noastre. Locuitorii Babilonului se închinau la idolii lor şi la chipuri cioplite şi deveneau mai puţin inteligenţi: „Seceta peste apele lui, ca să sece! Căci este o ţară de idoli şi au înnebunit cu idolii lor” (Ieremia 50:38).

  Te-ai gândit vreodată prin care două activităţi poate fi caracterizată viaţa ta? Îţi petreci timpul meditând la Cuvântul lui Dumnezeu şi dezvoltându-ţi inteligenţa? Sau îţi petreci timpul în faţa unor imagini/chipuri toată ziua? Este adevărat că idolii caldeenilor nu sunt exact aceiaşi cu cei din zilele noastre. Totuşi e la fel de adevărat că televizorul, computerul, smarphone-ul şi multe alte dispozitive ne captează atenţia şi îi fac pe milioane de tineri şi adulţi să se ocupe cu lucruri neproductive şi lipsite de valoare.

  Cu alte cuvinte, dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie.

  Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...