Inteligenţa

  Începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea. – Proverbele 9:10

  În articolul „Energiile omului”, William James, faimosul profesor de filosofie şi psihologie de la Universitatea Harvard, declara, în 1907, că „noi folosim numai o mică parte din resursele noastre mintale şi fizice”. De atunci, mulţi oameni cred că noi folosim numai 10% din capacitatea creierului în viaţa de fiecare zi, deşi acest lucru nu este decât un mit pe care ştiinţa l-a dezminţit în câteva ocazii. Adevărul este că multe funcţii cognitive pot fi îmbunătăţite şi dezvoltate: memoria, limbajul, atenţia şi chiar inteligenţa. Inteligenţa? Da, intr-adevăr. În zilele noastre, avem dovezi clare că oamenii îşi pot îmbunătăţi capacitatea intelectuală şi nivelul de inteligenţă. Dar ce fel de instruire ne poate ajuta să ne dezvoltăm în această privinţă?

  Unul dintre factorii îmbunătăţirii inteligenţei este meditaţia. Se estimează că oamenii care îşi iau timp să mediteze prezintă o creştere a performanţelor cognitive, se simt mai puţin stresaţi şi au o bunăstare mai accentuată.

  Sfintele Scripturi susţin această afirmaţie prin cuvintele psalmistului: „Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea” (Psalmii 119:97), deoarece „prin poruncile Tale mă fac mai priceput” (v. 104). Dar, oricât de posibil ar fi să ne dezvoltăm inteligenţa, este la fel de posibil să ne-o şi limităm. Una dintre căile de limitare este alegerea cui să ne închinăm – adică ce face obiectul celor mai profunde interese şi sentimente ale noastre. Locuitorii Babilonului se închinau la idolii lor şi la chipuri cioplite şi deveneau mai puţin inteligenţi: „Seceta peste apele lui, ca să sece! Căci este o ţară de idoli şi au înnebunit cu idolii lor” (Ieremia 50:38).

  Te-ai gândit vreodată prin care două activităţi poate fi caracterizată viaţa ta? Îţi petreci timpul meditând la Cuvântul lui Dumnezeu şi dezvoltându-ţi inteligenţa? Sau îţi petreci timpul în faţa unor imagini/chipuri toată ziua? Este adevărat că idolii caldeenilor nu sunt exact aceiaşi cu cei din zilele noastre. Totuşi e la fel de adevărat că televizorul, computerul, smarphone-ul şi multe alte dispozitive ne captează atenţia şi îi fac pe milioane de tineri şi adulţi să se ocupe cu lucruri neproductive şi lipsite de valoare.

  Cu alte cuvinte, dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie.

  Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Lângă izvorul de apă

  Toţi cei pe care îi întâlnisem în sat în ziua aceea aveau legătură cu apartamentul pe care Dumnezeu îl pregătise pentru noi. Slăvit să fie Dumnezeu pentru mila Sa! „Nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut.”

  Îngrijorările

  Dumnezeu a ales şi alege încă să-Şi manifeste puterea în mod special în momente ca acestea. Nevoia ta este ocazia lui Dumnezeu de a acţiona. Nevoia ta este de asemenea ocazia ta de a te încrede în El. Nu te temei Te poţi afla în cel mai bun moment.

  Crizele din familie

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...