De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. – 2 Petru 1:5-7
Michael Phelps s-a născut la 30 iunie 1985, în Baltimore (SUA), şi a fost considerat cel mai bun înotător din istorie şi cel mai decorat olimpic din toate timpurile. A câştigat 71 de medalii în cele mai importante competiţii internaţionale (57 de aur, 11 de argint şi 3 de bronz), inclusiv la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 şi la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, alături de alte campionate naţionale şi internaţionale. Cum a putut să câştige de atâtea ori şi să primească atât de multe medalii şi premii?
Este interesant de ştiut că Michael se temea de apă când era copil. Totuşi a început să înoate cu ajutorul surorilor mai mari. De multe ori mergea să înoate ca să evite certurile părinţilor lui. Dar, în adolescenţă, antrenamentul ajunsese foarte solicitant şi constant, luându-i cinci ore pe zi şi însemnând parcurgerea a 80 de kilometri înot pe săptămână. Phelps a fost pregătit de către un mare antrenor, pe care l-a iubit ca pe tatăl lui. Este cunoscut atât pentru dedicare, cât şi pentru disciplină; se spune că a lipsit de la antrenament doar cinci zile în şase ani.
În ceea ce priveşte sănătatea noastră, dezvoltarea facultăţilor fizice, mintale şi spirituale depinde în aceeaşi măsură de exerciţiu şi practică. Fiecare dintre capacităţile pe care le avem se îmbunătăţeşte numai prin practică. „Daţi-vă şi voi toate silinţele” – zice apostolul -, „adăugând virtute la virtute şi har lângă har.” Cu alte cuvinte, fă un efort! Fă tot posibilul! Dă dovadă de sfinţenie (1 Timotei 4:7), fă dreptate (Proverbele 21:15), fii ospitalier (Romani 12:13) şi fă fapte bune (1 Timotei 5:10). Fără un efort constant şi putere de voinţă nu este posibilă înaintarea. Poate vor fi obstacole, care, în loc să ne facă mai slabi, ne vor face şi mai fermă hotărârea de a progresa.
Ca un mare antrenor şi tată iubitor, Isus păşeşte alături de noi, arătându-ne exemplul Său personal de dobândire a succesului. Premiul de câştigat este ceva preţios: un caracter dinamic, puternic şi ferm ca al lui Hristos, care este plin de dragoste şi compasiune pentru omenire. La sfârşitul drumului este „cununa vieţii, pe care a fagăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc” (Iacov 1:12).