Adevărata eliberare

Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi. – Ioan 8:36

Tema aleasă pentru această lună este eliberarea de dependenţe. Mulţi definesc fericirea ca lipsa oricărei adicţii. De fapt, chiar dacă persoana dependentă are toate nevoile de bază împlinite, acesteia îi lipseşte totuşi voinţa liberă, spre deosebire de cei care nu sunt sub puterea unei asemenea legături. Această voinţă liberă este o caracteristică unică fiinţei umane şi o sursă de fericire, sănătate şi satisfacţie, în schimb, persoana care este prinsă în cursa adicţiei nu numai că suferă de lipsa libertăţii, ci şi sfârşeşte prin a-şi distruge sănătatea fizică şi mintală, relaţiile şi locul de muncă, pe lângă faptul că produce pierderi în societate, în general.

Dependenţele de substanţe constituie o problemă globală serioasă. Potrivit OMS, de exemplu, doar alcoolul produce 2,5 milioane de decese în fiecare an. Dintre acestea, 320 000 sunt survenite la tineri (între 15 şi 29 de ani) care îşi pierd viaţa din cauze legate de alcool. În plus, sunt peste 15 milioane de oameni care suferă de tulburări din cauza consumului de droguri, cum ar fi: canabis, cocaină, amfetamine şi opiacee.

Mai accesibil chiar decât acestea este tutunul, consumat de sute de milioane de oameni din lume. Din această cauză, există 6 milioane de decese pe an, dintre care mai mult de 600 000 nu sunt consumatori direcţi, ci sunt expuşi la un mediu de fumători. Se estimează că, mai devreme sau mai târziu, tutunul va ajunge să ucidă jumătate dintre consumatorii săi. Acesta nu este decât un sumar al pierderilor pe care aceste substanţe le produc. În spatele statisticilor se află nenumărate istorii de durere şi suferinţă, decepţie şi nesiguranţă, pierdere şi anxietate.

Mulţi credincioşi stau liniştiţi deoarece, datorită principiilor, convingerilor şi obiceiurilor lor, nu vor consuma niciodată asemenea substanţe şi nu vor sfârşi într-o asemenea sclavie. Totuşi sunt şi alte forme mai subtile de dependenţe, cum ar fi cele determinate de comportament, hrană, cumpărături, sex, televizor, telefon, computer sau muncă. Toate aceste activităţi sunt legale, dar pot fi folosite în mod necorespunzător şi le pot produce dependenţe utilizatorilor lor.

În cele din urmă, există o altă formă de robie, atât de generalizată încât este universală: păcatul (Romani 3:10,23). Acest tip de sclavie afectează absolut fiecare membru al familiei umane din trecut, prezent şi viitor. Această robie care oprimă viaţa fiinţei umane poate fi înfrântă prin harul Domnului Isus, care garantează o libertate autentică. Cere-I astăzi lui Isus eliberarea din orice formă de dependenţă, în special din cea a păcatului!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video