Rămânerea în Isus

Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlâdiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce multă roadă, căci, despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic. – Ioan 15:5

Codependenţa este o problemă asociată adesea cu adicţiile. Destul de des, membrii apropiaţi de familie, cum ar fi mama, tata, soţul, fratele sau prietenul, sfârşesc prin a suferi de codependenţă, în încercarea lor de a susţine persoana iubită prinsă de droguri, alcool sau oricare alt tip de dependenţă. Această legătură nu este sănătoasă pentru relaţie, deoarece codependentul nu numai că investeşte timp şi efort, dar se neglijează pe sine şi împiedică recuperarea, fiind convins că modul în care el face lucrurile este cel mai bun. Astfel, el respinge orice fel de schimbare sau sugestie.

În termeni practici, codependentul este atât de interesat de cel pe care îl sprijină încât, în cele din urmă, îl controlează şi îl manipulează. Astfel, dependentul este împiedicat să-şi dezvolte resursele proprii pentru a controla situaţia. Acesta este un exemplu clar de alterare a relaţiilor care împiedică rezolvarea adicţiilor.

Textul de astăzi sugerează situaţia opusă codependenţei. Prezintă un parteneriat sigur şi sănătos şi ne aduce aminte cum putem obţine rezultate pozitive doar prin eliberarea oferită de Hristos. Mai mult decât atât, orice soluţie care îşi are originea în Isus va fi eficientă şi marcată de dragoste, pentru că aceasta este natura Sa (1 Ioan 4:8). Parabola viei şi viţelor (lăstarii de vie) este foarte folositoare pentru a înţelege energia extrem de puternică ce vine de la butuc (Isus, adevărata Viţă) şi în acelaşi timp natura fragilă a lăstarilor (ucenicii lui Isus).

Palatul Hampton, din apropiere de Londra, a supravieţuit mai multor dinastii regale, de la începuturile sale din secolul al XlII-lea. În 1769, Lancelot Brown a plantat o viţă-de-vie în grădinile palatului. Aceasta există şi astăzi şi produce o varietate specială de struguri negri şi dulci, cunoscuţi ca „strugurii-desert”. Perimetrul butucului principal este de 4 metri şi cea mai lungă coardă (care sunt mlădiţele) este de 36 de metri. Conform site-ului Historic Royal Palaces, recolta anuală medie este de 272 de kilograme de struguri, cu un record de 383 de kilograme, atins în 2001.

Chiar dacă te simţi fragil asemenea unei mlădiţe firave, prin puterea lui Isus te poţi elibera de orice dependenţă şi poţi deveni puternic şi mare, ca ramurile acestei viţe-de-vie. Urmând promisiunea lui Isus, poţi aduce „mult rod”, aşa încât şi alţii să poată beneficia de influenţa ta.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor