Eu n-o să mă las dominat

Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. – 1 Corinteni 6:12

Textul de astăzi implică faptul că multe conduite umane în măsură corectă şi între limitele morale sunt bune. Dar, în anumite împrejurări, aceleaşi acţiuni încetează să mai fie bune, în mod deosebit când cel în cauză ajunge să-şi piardă controlul asupra propriei vieţi. Expresia lui Pavel „nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” arată că şi lucrurile legale şi necesare pot înrobi fiinţa umană. Există bunuri care sunt o sursă de binecuvântare, dar care pot deveni o capcană atunci când sunt folosite în mod nepotrivit. Ne referim aici la lucruri rezonabile, cum ar fi: hrana, banii, munca, medicamentele, computerul, sexul sau televizorul. Sunt oameni care ajung „obsedaţi” de aceste lucruri sau comportamente, nemaifiind capabili de o viaţă normală acasă, la serviciu sau în societate. Puterea unor asemenea activităţi ajunge să fie atât de mare încât îi domină, îi controlează pe cei în cauză. Unul sau mai multe comportamente de acest gen îl pot face şi pe creştin să devină dependent, căruia îi va fi foarte greu să-şi redobândească controlul asupra propriei vieţi.

Apostolul explică acest text în contextul adulterului. Pavel nu este împotriva sexualităţii – aşa cum se poate vedea în capitolul următor, în care el insistă ca „bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat” (1 Corinteni 7:3). Dar condamnă cu siguranţă desfrâul, adică nu aprobă relaţiile sexuale cu o persoană cu care nu eşti căsătorit. Probabil că apostolul foloseşte versetul de azi pentru a ne ajuta să înţelegem că sexualitatea reprezintă un impuls atât de puternic încât mulţi sfârşesc prin a fi subjugaţi de el. De aici vine recomandarea sa ca, pentru a evita controlul şi dominaţia comportamentelor pătimaşe, să ne unim cu Hristos. Pentru a crea o analogie, el ne spune în mod frapant: „Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă este un singur trup cu ea? Căci este zis: «Cei doi se vor face un singur trup». Dar cine se lipeşte de Domnul este un singur duh cu El” (1 Corinteni 6:16,17).

S-ar putea să ţi se pară greu să ai controlul asupra unei anumite activităţi care deja te domină. Pavel sugerează ca, pentru a nu ajunge dominat de ceva nedorit, să-ţi uneşti forţele cu Isus şi să rămâi în El. Prinde-te strâns de promisiunea din Isaia 41:10 („Nu te teme, Eu sunt cu tine!”), umple-ţi mintea cu ea, repet-o şi meditează asupra mesajului ei!

Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor