Articolul precedentEllen G. White (1827–1915)
  Articolul următorDupă ce nu voi mai fi

  Eu n-o să mă las dominat

  Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. – 1 Corinteni 6:12

  Textul de astăzi implică faptul că multe conduite umane în măsură corectă şi între limitele morale sunt bune. Dar, în anumite împrejurări, aceleaşi acţiuni încetează să mai fie bune, în mod deosebit când cel în cauză ajunge să-şi piardă controlul asupra propriei vieţi. Expresia lui Pavel „nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” arată că şi lucrurile legale şi necesare pot înrobi fiinţa umană. Există bunuri care sunt o sursă de binecuvântare, dar care pot deveni o capcană atunci când sunt folosite în mod nepotrivit. Ne referim aici la lucruri rezonabile, cum ar fi: hrana, banii, munca, medicamentele, computerul, sexul sau televizorul. Sunt oameni care ajung „obsedaţi” de aceste lucruri sau comportamente, nemaifiind capabili de o viaţă normală acasă, la serviciu sau în societate. Puterea unor asemenea activităţi ajunge să fie atât de mare încât îi domină, îi controlează pe cei în cauză. Unul sau mai multe comportamente de acest gen îl pot face şi pe creştin să devină dependent, căruia îi va fi foarte greu să-şi redobândească controlul asupra propriei vieţi.

  Apostolul explică acest text în contextul adulterului. Pavel nu este împotriva sexualităţii – aşa cum se poate vedea în capitolul următor, în care el insistă ca „bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat” (1 Corinteni 7:3). Dar condamnă cu siguranţă desfrâul, adică nu aprobă relaţiile sexuale cu o persoană cu care nu eşti căsătorit. Probabil că apostolul foloseşte versetul de azi pentru a ne ajuta să înţelegem că sexualitatea reprezintă un impuls atât de puternic încât mulţi sfârşesc prin a fi subjugaţi de el. De aici vine recomandarea sa ca, pentru a evita controlul şi dominaţia comportamentelor pătimaşe, să ne unim cu Hristos. Pentru a crea o analogie, el ne spune în mod frapant: „Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă este un singur trup cu ea? Căci este zis: «Cei doi se vor face un singur trup». Dar cine se lipeşte de Domnul este un singur duh cu El” (1 Corinteni 6:16,17).

  S-ar putea să ţi se pară greu să ai controlul asupra unei anumite activităţi care deja te domină. Pavel sugerează ca, pentru a nu ajunge dominat de ceva nedorit, să-ţi uneşti forţele cu Isus şi să rămâi în El. Prinde-te strâns de promisiunea din Isaia 41:10 („Nu te teme, Eu sunt cu tine!”), umple-ţi mintea cu ea, repet-o şi meditează asupra mesajului ei!

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Lângă izvorul de apă

  Toţi cei pe care îi întâlnisem în sat în ziua aceea aveau legătură cu apartamentul pe care Dumnezeu îl pregătise pentru noi. Slăvit să fie Dumnezeu pentru mila Sa! „Nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut.”

  Îngrijorările

  Dumnezeu a ales şi alege încă să-Şi manifeste puterea în mod special în momente ca acestea. Nevoia ta este ocazia lui Dumnezeu de a acţiona. Nevoia ta este de asemenea ocazia ta de a te încrede în El. Nu te temei Te poţi afla în cel mai bun moment.

  Crizele din familie

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...