Al cui rob eşti tu?

  Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire? – Romani 6:16

  În Roma antică, persoana care acumula datorii prea multe şi nu mai reuşea să facă plăţile la timp era numit addictus. Creditorii îi duceau pe aceşti addictus în piaţa publică, unde le strigau numele şi valoarea datoriei pentru ca, în situaţia în care o rudă apropiată empatică, un prieten sau un cetăţean dorea să achite datoria, să o poată face şi să-l elibereze pe datornic. Dacă, timp de 60 de zile, nimeni nu plătea datoria, creditorii îşi rezervau dreptul de a-l face sclav pe addictus, pe care îl puteau vinde sau păstra. Octavio Paz, care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1990, a afirmat că „dependenţa de droguri este o formă modernă de sclavie”. Putem spune că orice formă de dependenţă, fie de substanţe, fie presupunând un comportament, este o formă de sclavie. Sigur că robia păcatului implică cea mai rea formă de sclavie – cea morală.

  Pavel prezintă în Romani 6 două feţe ale conceptului de sclavie: sclavia păcatului, care duce la moarte (v. 16), şi sclavia ascultării, care duce la neprihănire (v. 16) şi la viaţă veşnică (22). La prima vedere, pare neplăcut să spui că fiinţa umană este sclava păcatului sau a ascultării de Dumnezeu. Dar posibilitatea de a alege (Deut. 30:19; Luca 16:13) este tema principală prezentă pretutindeni în Scripturi şi fiecare persoană are libertatea de alegere. Ni se spune că, odată ce am decis cui să fim robi, ar trebui să nu uităm că drumurile sunt diferite: unul sfârşeşte în viaţă, celălalt, în pierdere şi moarte.

  Tradiţia spune că nobilii din Imperiul Roman mergeau la licitaţia de sclavi, puneau ochii pe câte un tânăr sau tânără care arăta bine şi apoi licitau continuu. Cel în cauză se uita neputincios la cel care îl licita, simţindu-se o victimă a unui sistem nedrept. În acele momente îşi imagina anii de cruzime şi de abuzuri care îl aşteptau şi era cuprins de sentimentele teribile de mânie şi disperare că nu era în stare să-şi redobândească libertatea. După ce târgul era definitivat, bogatul şi sclavul, uniţi printr-un lanţ, plecau din piaţă până când ajungeau într-o zonă pustie a cetăţii. Acolo, cel puternic rupea lanţul şi, privindu-l pe celălalt cu empatie şi bucurie, îi spunea:

  – Te-am cumpărat ca să poţi fi liber. Poţi pleca.

  Înmărmurit, sclavul, revenindu-şi din starea de şoc şi mişcat de dragostea stăpânului, striga:

  – Domnul meu! Fă-mă sclavul tău! Te voi servi tot restul vieţii mele!

  Cine nu ar vrea să fie sclavul împăratului universului, Cel plin de dragoste şi compasiune?

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...