Articolul precedentGoodloe H. Bell (1832–1899)
  Articolul următorFemeia de la fântână

  Dependenţa de muncă

  Isus le-a zis: „Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.” Căci erau mulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce. Au plecat dar cu corabia, ca să se ducă într-un loc pustiu, la o parte. – Marcu 6:31,32

  Cei care muncesc peste măsură tind să fie atât de absorbiţi de o activitate sau alta încât au nevoie ca cineva să le spună să mai ia o pauză. Exact acest lucru l-a făcut Isus cu ucenicii când i-a luat de lângă cei care se aglomerau în jurul lor. Astăzi este mai uşor să fii prins în munca suplimentară decât în trecut. E uşor să-ţi iei fişierele şi folderele de la serviciu pe computer, pe tabletă sau pe telefon şi să-ţi continui activitatea conectat la internet ore în şir, în timpul care era de fapt dedicat familiei sau recreerii.

  Biblia laudă munca realizată cu tragere de inimă (Prov. 6:6-8; 13:11; 14:23; 2 Tes. 3:6-15). Dar conţine şi mesaje care ne avertizează să evitam munca în exces. De exemplu, pe lângă textul de astăzi, sunt o serie de texte care ne atrag atenţia în legătură cu demersul ambiţios al câştigării banilor (Prov. 23:4) şi mai sunt texte care ne învaţă că Sabatul este o zi de încetare a tuturor activităţilor legate de muncă, aşa cum a stabilit Dumnezeu (Geneza 2:3).

  Dincolo de munca peste măsură mai este un singur pas. Acesta se cheamă dependenţa de muncă. Cel dependent este obsedat de serviciu, care îi ocupă toate gândurile. El este dominat de activităţile sale profesionale şi îşi foloseşte serviciul ca modalitatea compulsivă (recurentă) de a-şi reduce anxietatea şi sentimentul de vină cauzat de nemuncă. Este ca un drog consumat de cineva ca să se simtă mai bine. Acest comportament este clasificat astăzi ca o tulburare comună, pentru care se recomandă terapia de grup (Workaholics Anonymous); aici se folosesc etaloane pentru intensitatea afecţiunii şi se prescriu terapii special concepute.

  Cu toţi suntem expuşi riscului de a exagera cu munca, ceea ce este şi mai periculos în societăţile competitive sau în companiile unde eficienţa crescută este recompensată cu bonusuri, măriri de salariu, recunoaştere publică şi unde se recomandă munca peste program. În cazuri extreme, dependenţii de muncă lucrează ore în şir, mănâncă pe birou, citesc şi iau notiţe în timp ce vorbesc la telefon, trimit mesaje şi e-mailuri continuu, nu-şi iau vacanţe şi sfârşesc prin a manifesta simptome depresive.

  Poate că nu eşti dependent de muncă, dar ai tendinţa să munceşti peste măsură, în orice caz, te invităm să-ţi reexaminezi astăzi valorile (Matei 6:33) şi să-ţi aduci aminte că relaţia ta cu Creatorul este esenţială şi că legăturile tale de familie şi relaţiile tale sociale sunt importante pentru a te putea bucura de sănătate mintală şi de echilibru. Sigur, munca şi recreerea sunt la fel de importante, dar în proporţii rezonabile.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....