Articolul precedentMica mărgea albastră
  Articolul următorEști prețuită

  Dependența de bani

  Cine iubeşte argintul nu se satură niciodată de argint şi cine iubeşte bogăţia multă nu trage folos din ea. Şi aceasta este o deşertăciune. – Eclesiastul 5:10

  Biblia nu condamnă deţinerea de bunuri şi de bani. Acestea au fost considerate o binecuvântare de la Iahve când Avraam, Isaac şi Iacov au devenit bogaţi (Geneza 26:12; 31; Iov 1:3). Iosif din Arimateea era bogat (Matei 27:57) şi în acelaşi timp neprihănit şi bun (Luca 23:50). El a cerut de la Pilat trupul lui Isus ca să-l înmormânteze. De la Dumnezeu vine puterea de a câştiga bogăţii (Deut. 8:18). Totuşi Scriptura avertizează cu privire la iubirea de bani (Matei 6:19-24; Luca 18:25; 1 Timotei 3:3; 6:10) probabil pentru că Dumnezeu ştie că banii ne-ar putea distrage atenţia de la căutarea împărăţiei Sale.

  Ataşamentul faţă de bani poate duce la adicţie. Iată cum: a) subiectul începe cu câteva succese financiare şi trăieşte plăcerea de a-şi vedea crescând afacerea, aşa că face noi investiţii; b) când îi creşte profitul, se implică în afaceri mai riscante; c) când are eşecuri, suferă dezamăgiri şi începe să fie copleşit de disperare („voi pierde totul”); d) obsesia de a câştiga mai mult îi domină viaţa şi îi absoarbe mai mult timp; e) îşi dă seama (fie singur, fie îi atrage cineva atenţia) că este blocat; f) plănuieşte să găsească o cale de a ieşi din cercul vicios, dar nu reuşeşte. În consecinţă, relaţiile sale cu serviciul, cu familia sau cu biserica se înrăutăţesc şi este pe punctul de a suferi de stres, anxietate şi depresie. Procesul este surprinzător de asemănător cu dependenţa de substanţe.

  Chiar dacă problema banilor este mai des întâlnită printre cei bogaţi, cei cu venituri modeste nu sunt chiar scutiţi de atracţia banilor. Într-o zi, Lordul Congelton (1805-1883) şi-a auzit bucătăreasa suspinând:

  – Of, dacă aş avea cinci lire, aş fi foarte fericită!

  În dorinţa lui de a o vedea pe această femeie fericită, Lordul Congelton a scos din buzunar o bancnotă de cinci lire şi i-a spus:

  – Uite banii!

  Servitoarea i-a mulţumit foarte entuziastă stăpânului pentru acest gest. După ce a ieşit din bucătărie, Congelton a aşteptat la uşă. Imediat, femeia a spus:

  – Ce păcat că n-am spus zece!

  Cheia este cum ne setăm inima. Suntem recunoscători pentru ce avem sau suntem nemulţumiţi de ce nu avem? Astăzi înalţă această rugăciune: „Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care îmi trebuie! Ca nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine şi să zic: «Cine este Domnul?» Sau ca nu cumva, în sărăcie, să fur şi să iau în deşert numele Dumnezeului meu” (Proverbele 30:8,9).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....