Articolul precedentCălugărul pungaș
  Articolul următorCum miros?

  Dependenţa de cumpărături

  De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana şi trupul, mai mult decât îmbrăcămintea? – Matei 6:25

  Leonora şi Sonia locuiau în aceeaşi casă, dar coexistenţa lor a devenit imposibilă din cauza comportamentului Soniei. Obiceiul ei de a face cumpărături genera multe probleme. Şi-a cumpărat atât de multe haine, obiecte şi accesorii încât cele câteva dulapuri şi dressinguri ale casei au devenit neîncăpătoare. Apoi a început să depoziteze obiectele direct pe jos, fapt care făcea umblatul prin casă foarte dificil. Sonia nu era genul de femeie care să acumuleze obiecte şi să nu arunce nimic. Problema ei era dependenţa de cumpărături. De exemplu, dacă voia să deschidă o conservă şi nu găsea în clipa aceea deschizătorul de conserve, avea o scuză perfectă să meargă să cumpere, chiar dacă mai erau vreo câteva deschizătoare pierdute prin casă. Aflată în supermarket, Sonia voia să cumpere lucruri pe care le considera „foarte folositoare şi esenţiale”. Această manie i-a adus probleme la serviciu, la bancă, în relaţii şi în domeniul psihologic.

  Există oameni pasionaţi de cumpărături, chiar dacă nu în această măsură extremă, ca în situaţia expusă mai sus. Este vorba despre un impuls puternic de a cumpăra lucruri percepute ca foarte importante (chiar dacă nu sunt necesare). Această activitate devine tema principală a vieţii lor, căreia îi dedică timp şi efort pentru a plănui, a căuta reduceri în magazine şi pe internet, a compara preţurile şi calităţile şi a simţi satisfacţie făcând toate acestea. Persoana afectată nu este conştientă de situaţia ei până când un străin sau un cunoscut din familie nu declanşează alarma, când descoperă datoriile imense sau stivele de produse care nu au fost folosite niciodată.

  Textul de astăzi ne oferă recomandarea lui fsus să ne rectificăm scara valorilor: viaţa este cel mai important lucru. Deşi e adevărat că trebuie să ne hrănim şi să ne îmbrăcăm, mâncarea şi hainele nu sunt decât mijloace de întreţinere a vieţii. Evanghelia foloseşte cuvântul psuhe pentru a se referi la viaţă, suflarea primită din cer, sufletul, esenţa existenţei noastre. Înainte de a apuca drumul consumerismului, să reflectăm asupra importanţei vieţii noastre în raport cu lucrurile prin care aceasta este întreţinută. Să adoptăm atitudinea recomandată de apostolul Pavel: „Dacă avem dar cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns” (1 Timotei 6:8).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....