În sărăcie şi în belşug

  Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. – Filipeni 4:12

  Psihologia oferă mai multe definiţii ale cuvântului „inteligenţă”: capacitatea de a gândi abstract, abilitatea de a rezolva probleme, facultatea mintală de a procesa informaţia repede şi eficient, deprinderi academice şi altele. Definiţia biologiei este înrudită cu textul de astăzi: inteligenţa este abilitatea de adaptare. De fapt, pentru mulţi profesionişti, individul inteligent este capabil să facă faţă noilor provocări şi să le gestioneze cu succes: mutarea într-o casă nouă, în altă zonă sau în altă ţară şi adaptarea rapidă la această nouă situaţie; pierderile (sau câştigurile) financiare şi conformarea la noile condiţii. Aceasta este mărturia pe care ne-o dă apostolul despre ce înseamnă a şti să trăieşti în sărăcie şi în prosperitate, în fpncţie de situaţiile date.

  Am (J) avut ocazia să trăiesc şi să muncesc în Anglia timp de zece ani. Acolo am înţeles că unii din reprezentanţii clasei superioare – deţinători de bunuri de mare valoare – aveau uneori venitul redus şi trebuiau să decidă între a vinde lucruri sau a intra în datorii. În timp ce unii ajungeau la disperare privind cu jind la trecut, alţii luau măsuri creative, cum ar fi să-şi deschidă conacele pentru public, contracost, şi să le permită turiştilor şi curioşilor să intre în sălile impunătoare pentru a se bucura de operele de artă şi a face fotografii cu minunatele grădini dimprejur. Nu se simţeau deloc confortabil când casa li se umplea de străini în timpul lunilor de vară, dar adevărul este că aceasta era singura modalitate de a-şi putea plăti cheltuielile de întreţinere şi să-şi păstreze proprietăţile în familie. Ştiau cum să se adapteze la schimbări.

  Pavel se referă la contrastele din viaţa sa personală: de la starea de membru puternic şi bogat al Sinedriului (Faptele 26:4,5) la cea de urmaş al lui Hristos, în greutăţi şi sărăcie (2 Corinteni 6:4,5). Problema dependenţei are nevoie, mai mult decât oricare alta, de abilitatea de adaptare, întrucât este foarte greu (dacă nu cunoşti „secretul”) să te debarasezi de dependenţă şi să nu mai revii niciodată la ea. Îţi este necesar să foloseşti metoda lui Pavel de a te adapta la noua viaţă fără comportamentul adictiv. Este capacitatea de adaptare moştenită sau învăţată? Potrivit apostolului Pavel, aceasta este învăţată. Iată ce spune el: „M-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc” (Filipeni 4:11). El dezvăluie „secretul” în versetul 13: „Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.” încă o dată trebuie să tragem concluzia că soluţia supremă la orice fel de dependenţă este puterea lui Isus.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....