Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. – Filipeni 4:12
Psihologia oferă mai multe definiţii ale cuvântului „inteligenţă”: capacitatea de a gândi abstract, abilitatea de a rezolva probleme, facultatea mintală de a procesa informaţia repede şi eficient, deprinderi academice şi altele. Definiţia biologiei este înrudită cu textul de astăzi: inteligenţa este abilitatea de adaptare. De fapt, pentru mulţi profesionişti, individul inteligent este capabil să facă faţă noilor provocări şi să le gestioneze cu succes: mutarea într-o casă nouă, în altă zonă sau în altă ţară şi adaptarea rapidă la această nouă situaţie; pierderile (sau câştigurile) financiare şi conformarea la noile condiţii. Aceasta este mărturia pe care ne-o dă apostolul despre ce înseamnă a şti să trăieşti în sărăcie şi în prosperitate, în fpncţie de situaţiile date.
Am (J) avut ocazia să trăiesc şi să muncesc în Anglia timp de zece ani. Acolo am înţeles că unii din reprezentanţii clasei superioare – deţinători de bunuri de mare valoare – aveau uneori venitul redus şi trebuiau să decidă între a vinde lucruri sau a intra în datorii. În timp ce unii ajungeau la disperare privind cu jind la trecut, alţii luau măsuri creative, cum ar fi să-şi deschidă conacele pentru public, contracost, şi să le permită turiştilor şi curioşilor să intre în sălile impunătoare pentru a se bucura de operele de artă şi a face fotografii cu minunatele grădini dimprejur. Nu se simţeau deloc confortabil când casa li se umplea de străini în timpul lunilor de vară, dar adevărul este că aceasta era singura modalitate de a-şi putea plăti cheltuielile de întreţinere şi să-şi păstreze proprietăţile în familie. Ştiau cum să se adapteze la schimbări.
Pavel se referă la contrastele din viaţa sa personală: de la starea de membru puternic şi bogat al Sinedriului (Faptele 26:4,5) la cea de urmaş al lui Hristos, în greutăţi şi sărăcie (2 Corinteni 6:4,5). Problema dependenţei are nevoie, mai mult decât oricare alta, de abilitatea de adaptare, întrucât este foarte greu (dacă nu cunoşti „secretul”) să te debarasezi de dependenţă şi să nu mai revii niciodată la ea. Îţi este necesar să foloseşti metoda lui Pavel de a te adapta la noua viaţă fără comportamentul adictiv. Este capacitatea de adaptare moştenită sau învăţată? Potrivit apostolului Pavel, aceasta este învăţată. Iată ce spune el: „M-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc” (Filipeni 4:11). El dezvăluie „secretul” în versetul 13: „Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.” încă o dată trebuie să tragem concluzia că soluţia supremă la orice fel de dependenţă este puterea lui Isus.