Articolul precedentAdevărata măreție
  Articolul următorFără o a doua șansă

  Dependenţa de televizor

  Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. – Matei 6:22

  Televizorul este unul din aparatele care stă în faţa ochilor oamenilor cele mai lungi perioade de timp. În medie, europenii privesc la televizor cam 18 ore pe săptămână, iar americanii, aproximativ 28 de ore. Oamenii din alte ţări se uită mai puţin la televizor. Dar tendinţa generală este de a privi prea mult la televizor. Programele de televiziune au reprezentat numărul unu în trecut, în lume, înainte de computer şi de internet. Cei mai mulţi telespectatori privesc la televizor mai mult timp decât citind, jucându-se, practicând sporturi sau având activităţi culturale sau împreună cu familia.

  Au fost identificate o serie de efecte negative legate de privitul la televizor. Acest lucru favorizează violenţa, promiscuitatea, pasivitatea şi constituie un obstacol în calea activităţii fizice. Favorizează valorile superficiale sau chiar imorale. Publicitatea este periculoasă pentru copii şi adulţi. Folosirea tehnicilor foarte complexe ale imaginilor îl incită pe telespectator să vadă materialele care sunt prezentate într-o manieră aproape irezistibilă. În orice caz, televiziunea fură o cantitate imensă de timp printr-un magnetism care îl ţine pe telespectator inconştient de trecerea timpului. E adevărat că uneori televiziunea transmite programe educaţionale, transmite noutăţi folositoare sau chiar promovează valori morale; doar că, asemenea conţinut este minim comparat cu celelalte obişnuite.

  Dar, chiar şi aşa, este un alt risc major: dependenţa. Viitorul dependent începe să privească la televizor ca să se relaxeze şi, fără să-şi dea seama, măreşte numărul de ore folosite în acest scop. El dezvoltă un interes excesiv faţă de anumite programe: telenovele, ştiri, sport, jocuri, filme… sau orice altceva. El simte nevoia să se uite mai mult ca să se simtă mai bine. Îi vine foarte greu să închidă televizorul. Când nu se uită la televizor, mintea i se îndreaptă către aceleaşi programe, care se împletesc în imaginaţia sa. La un moment dat îşi dă seama că a apărut o problemă şi încearcă să stabilească o limită, dar nu reuşeşte şi începe să se simtă vinovat pentru recidive. Acestea sunt deja simptome de adicţie. Ca rezultat, viaţa începe să se complice şi aceasta îi afectează relaţiile cu familia, prietenii, colaboratorii şi colegii.

  Unii oameni cad mai repede în acest obicei decât alţii. Gândeşte-te la punctele tale tari şi slabe şi îndreaptă-te către Dumnezeu pentru a-I cere înţelepciune ca să poţi lua o hotărâre în rutina ta zilnică, inclusiv privind timpul de stat în faţa televizorului. Dacă ai o predispoziţie la orice tip de adicţie, probabil că unele lucruri trebuie evitate cu desăvârşire, urmând sfatul Evangheliei (Matei 18:9).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...