Dependenţa de internet

Sufletul ne-a scăpat ca pasărea din laţul păsărarului; laţul s-a rupt şi noi am scăpat. Ajutorul nostru este în Numele Domnului, care a făcut cerurile şi pământul. – Psalmii 124:7,8

Am (J) avut odată un student care era dependent de jocurile video. Începuse într-un mod inocent, jucând jocuri video ca să se relaxeze de tensiunea de la cursuri. Dar a ajuns să-şi petreacă toate nopţile încercând să câştige mai multe puncte sau să-şi înfrângă „inamicii”. Drept urmare, ceasul lui biologic s-a dereglat şi era somnoros în timpul zilei, iar noaptea se juca. Nu avea timp pentru igienă personală şi îşi neglija studiile. Era aşa de lipit de computer încât le cerea prietenilor să-i aducă mâncarea în dormitor pentru că el trebuia să câştige partida şi nu putea pleca. A avut nevoie de luni bune ca să-şi poată reveni Ja viaţa normală, cu ajutor profesionist.

Existenţa computerului, a tabletei, a telefonului mobil sau a altor dispozitive de comunicare ne uşurează multe activităţi: contabilitate, organizarea datelor, căutarea informaţiilor, documentare şi altele. Cu ajutorul internetului se poate vinde, cumpăra, comunica cu oamenii care sunt departe; putem aduna pe moment tot felul de informaţii şi ne putem recrea. Dar acest instrument folositor i-a prins totuşi pe unii în capcană, răpindu-le timpul, energia şi libertatea. Conform lui Weinstein şi Lejoiyeux, prevalenţa dependenţei de internet este, în Statele Unite şi în Europa, între 1,5% şi 8,2%, iar fenomenul este în creştere.

Iată ce spun dependenţii de internet pe un forum rezervat lor: „Am început prin a mă deconecta şi a privi un joc video pe YouTube, pentru a mă distra puţin după teme, dar aceste minute au devenit ore”; „Folosesc simultan forumuri, descarc tot timpul câte ceva, mă uit la clipuri video pe YouTube şi nu mă pot dezlipi”; „Fac doar ce este elementar pentru a supravieţui, în rest, petrec tot timpul în faţa computerului”; „Nu mă pot opri niciun minut fără să scriu ceva sau să verific Facebookul (…), câteodată nu primesc niciun mesaj şi îmi scriu mie însumi”; „Am petrecut atât de multe ore în faţa computerului încât m-am îngrăşat cinci kilograme în două luni. (…) Este grea dependenţa, nu mai vreau să fiu sclavul tastaturii!” Textul biblic de astăzi ne promite ajutorul lui Iahve pentru a scăpa de vânător. Adicţia de internet este pentru omul modern ca laţul pentru păsări: dacă zburătoarea cade în laţ, nu se mai poate elibera singură; dar noi avem speranţa de eliberare certă din partea Tatălui ceresc.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor