Articolul precedentPrilej de schimbare
  Articolul următorMilă față de cine nu te așteptai

  Dependenţa de social media

  Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui. – Eclesiastul 3:1

  Capitolul 3 din Eclesiastul cuprinde o listă amplă de comportamente şi experienţe prin care trec majoritatea fiinţelor umane. Această listă grupează două câte două extremele fiecărui comportament: a distruge sau a clădi, a rămâne tăcut sau a vorbi, a râde sau a plânge, a păstra sau a arunca etc. Sunt momente când o extremă sau alta este îndreptăţită, dar numai într-o anumită măsură şi pentru o perioadă limitată. Acesta este cazul multor acţiuni obişnuite: sunt bune cu moderaţie, dar pot deveni foarte dăunătoare în exces.

  Adicţia cibernetică include orice comportament adictiv legat de internet. Reţelele de socializare constituie un instrument foarte valoros, mai ales când este greu să păstrezi legătura cu familia şi cu prietenii aflaţi la mare distanţă. Această tehnologie face posibilă comunicarea prin cuvinte şi imagini nu numai între două persoane, ci între mai multe simultan. Social media a reînviorat prietenii care nu erau posibile înainte. Din nefericire, mulţi oameni sfârşesc prin a petrece prea mult timp în acest mod, în timp ce alţii prezintă simptome de adicţie.

  Când cineva ajunge la limita adicţiei, îşi începe ziua verificând dacă a mai postat cineva vreo fotografie sau un link. Profitând că este online, cel în cauză lasă un mesaj, actualizează o informaţie, aşa încât ceilalţi să vadă că este prezent şi să îi răspundă. Se conectează zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. Notificările pe care le primeşte îl încurajează să reacţioneze, iar dacă nu primeşte niciuna devine dezamăgit. Timpul petrecut excesiv în online îl reţine de la îndeplinirea responsabilităţilor (muncă, familie, casă, studii etc.). Îşi reduce orele de somn pentru a recupera timpul petrecut excesiv online. Mai devreme sau mai târziu, singur sau la intervenţia cuiva apropiat, hotărăşte să-şi restrângă sau să renunţe la interacţiunea online, dar se simte incredibil de deranjat, nervos şi anxios. Ceea ce simte seamănă cu sindromul de sevraj din cazul dependenţelor de substanţe.

  În aceste cazuri, profesioniştii recomandă eliminarea sau reducerea folosirii reţelelor de socializare. Totuşi este necesară umplerea golului astfel creat. Ce activitate poate fi mai adecvată decât consolidarea relaţiilor cu oameni în carne şi oase, cu principii solide, valori morale şi religioase? Dacă simţi că te îndrepţi într-o zonă periculoasă, caută un grup religios sau orientat spre slujire căruia să i te alături. În definitiv, de unde te aştepţi să primeşti ajutor supranatural? Psalmistul ne aduce aminte: „Dar eu mă încred în Tine, Doamne, şi zic: «Tb eşti Dumnezeul meu!» Soarta mea este în mâna Ta” (Psalmii 31:14,15).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...