Articolul precedentIubirea bate frica (I)
  Articolul următorAlergând goală pe stradă

  Dependenţa sexuală

  Căci, când eram încă fiu la tatăl meu şi fiu gingaş şi singur la mama mea, el mă învăţa şi-mi zicea: „Păstrează bine în inima ta cuvintele mele, păzeşte învăţăturile mele, şi vei trăi!” – Proverbele 4:3,4

  Biblia prezintă sexualitatea ca o cale sublimă de extindere a creaţiei (Geneza 1:28; 2:24). Aceasta nu este limitată la procreare, ci este promovată ca un dar sănătos pentru plăcerea, intimitatea şi satisfacţia unui bărbat şi a unei femei în unirea maritală (1 Corinteni 7:2-5).

  Dar sexualitatea este un impuls foarte puternic şi poate duce la abuz şi prejudicii emoţionale, sociale, fizice şi morale. Capitolul 5 din Proverbele, vorbind despre meşteşugul femeii „străine” (cuvântul ebraic zuwr poate fi tradus ca „femeie străină” sau „prostituată”), oferă o descriere a celor mai importante caracteristici ale sexului pe care le aprobă Dumnezeu, precum şi a celor pe care El le dezaprobă. Textul arată puterea de seducţie a acestui impuls (v. 3), consecinţele veşnice ale utilizării greşite (v. 5), nevoia de oprire imediată (v. 8), importanţa fidelităţii (v. 15), bucuria vieţii sexuale în contextul potrivit (v. 18,19), contrastul dintre sexul adecvat şi inadecvat (v. 20) şi moartea spirituală care rezultă din întrebuinţarea greşită a sexualităţii (v. 22, 23). Generaţia actuală se confruntă cu noi situaţii legate de acest tip de seducţie sexuală, care o fac mai uşoară şi mai accesibilă, fără să fie necesară plecarea de acasă, prin intermediul mijloacelor tehnice, cum ar fi înregistrările video şi internetul.

  Latura extremă a întrebuinţării necorespunzătoare a sexului este adicţia. Cel dependent de sex este caracterizat de o obsesie constantă (gânduri şi imagini sexuale), de lipsă de satisfacţie, de un apetit permanent, de disconfort emoţional (mânie, tristeţe, frustrare) atunci când activitatea sexuală nu e posibilă, precum şi de încercarea nereuşită de a renunţa la acest obicei şi de perpetuarea problemei în ciuda consecinţelor care afectează familia, munca (sau studiile) şi relaţia cu Dumnezeu. Ispita sexuală îi afectează pe toţi oamenii, dar cei tineri sunt mai vulnerabili.

  Impulsul sexual este foarte puternic la unii oameni, în timp ce la alţii, nu. Dar Dumnezeu cunoaşte foarte bine punctele tari şi punctele slabe ale fiecăruia. El este drept şi credincios şi nu va îngădui nicio încercare care să depăşească puterea noastră de a rezista, promiţându-ne o cale de a scăpa de povara ei (1 Corinteni 10:13). Dacă te lupţi cu întrebuinţarea imorală a sexualităţii, supune-te lui Dumnezeu, care a promis că răul va fugi de la tine (Iacov 4:7). Această promisiune, când este memorată şi repetată în momentele critice, te va aduce mai aproape de Dumnezeu, pentru ca El să te poată elibera de pasul greşit.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....