Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul creşte. – Proverbele 13:11
Îmi (J) amintesc foarte clar un moment din copilărie: vizita unui bătrânel, un prieten de familie foarte zâmbitor şi prietenos, ca să împrumute nişte bani de la mama. După ce a primit banii, a salutat foarte politicos şi a promis că îi aduce înapoi. Situaţia s-a transformat într-un punct fierbinte pentru familia noastră mai multe zile, dar nu pentru că nu ne-am mai recuperat niciodată banii, ci pentru că un nepot al vizitatorului ne-a explicat care era problema. Unchiul său căzuse în patima jocurilor de noroc. Pierduse tot ce avea, împrumuta tot ce putea şi pierdea totul. Din nefericire, acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte ca cei apropiaţi să descopere cât de mare îi era ruina financiară.
Consecinţele materiale ale dependenţei de jocurile de noroc sunt foarte dure, dar pagubele nemateriale sunt mai semnificative. Cei care joacă cărţi, cei care pariază pe echipele sportive sau care cumpără bilete de loterie sunt expuşi riscului de adicţie. De câte ori joacă, sunt convinşi că vor câştiga data viitoare. Cum acest lucru nu se întâmplă de obicei, ei cheltuiesc mai mulţi bani, sperând că data viitoare va fi lovitura lor norocoasă. Dacă în sfârşit câştigă, e foarte probabil să joace din nou şi din nou să piardă. În acest cerc vicios, gândurile şi raţionamentele lor devin ilogice. În momentele de luciditate îşi dau seama de situaţia în care se află şi doresc să renunţe la pariuri sau la jocurile de noroc, dar nu reuşesc. Trec prin stres, vinovăţie, anxietate, nelinişte, iritabilitate şi mulţi au afectată şi sănătatea fizică. În cele din urmă, prejudiciile nu se limitează la jucători, ci sunt resimţite de familie şi de prieteni. Se estimează că un astfel de jucător afectează negativ între 10 şi 17 oameni.
Sunt unii care practică jocurile de noroc pentru că sunt în nevoie şi le-ar plăcea să aibă suficiente resurse, dar psalmistul ne aduce aminte că, atunci când suntem de partea lui Dumnezeu, nu vom duce lipsă de nimic (Psalmii 23:1). Alţii joacă din lăcomie, lucru condamnat de Biblie în porunca a zecea din Decalog (Exodul 20:17). Alţii joacă să-şi ajute familia şi pe cei dragi, dar realitatea este că majoritatea ajung exact în direcţia opusă, la ruinarea propriei familii.
Nu şansa sau probabilitatea matematică dă daruri oamenilor, ci Domnul. Parabola talanţilor şi a câştigurilor (Matei 25:14-30) exprimă foarte clar acest lucru. Gândeşte-te astăzi la textul biblic şi meditează de ce bogăţiile adunate repede se pierd, în timp ce banii adunaţi puţin câte puţin rămân.