Băuturile alcoolice

Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilisc. – Proverbele 23:31,32

Capitolul 23 din Proverbele tratează în principal consumul de băuturi alcoolice. Cititorul e avertizat nici măcar să nu se uite la vin (v. 31), pentru că privirea poate atrage consumul. Acest lucru este adevărat şi astăzi, când fiecare festivitate şi sărbătoare, cum ar fi cele de bun venit sau de despărţire, aniversările şi evenimentele fericite, sunt însoţite de băuturi alcoolice. Mai mult decât atât, industria publicitară prezintă băuturile într-o manieră elegantă şi prestigioasă, ascunzând partea întunecoasă a lucrurilor. Dar capitolul 23 din Proverbele expune spre final adevăratul efect al alcoolului: vaiet, tristeţe, certuri, răni, roşeaţa ochilor, greaţă, halucinaţii, tulburări de percepţie şi discernământ. Şi, în sfârşit, versetul 35 exprimă realitatea tristă a naturii sale adictive: „Mai vreau vin.”

Când a băut vin, Noe a ajuns să se dezbrace (Geneza 9:21). Când i-au dat tatălui lor să bea, fiicele lui Lot au ajuns să aibă relaţii sexuale cu el. Asemenea comportamente sunt indezirabile în orice condiţii, dar sunt favorizate de prezenţa alcoolului. Este un fapt dovedit că alcoolul alterează judecata, procesele raţionale, intelectul, înţelepciunea şi voinţa, care sunt coordonate de lobul frontal al creierului (calităţile umane superioare), ce este semnificativ afectat de alcool. Prin urmare, majoritatea consumatorilor de alcool au în final grave probleme familiale, financiare, academice/profesionale, precum şi accidente, comportament violent şi chiar delincvenţă. În cele mai multe ţări, jumătate din populaţie consumă sistematic băuturi alcoolice. De fapt, problema afectează întreaga populaţie, deoarece chiar şi cei care nu consumă alcool au rude, vecini şi prieteni atinşi serios de acest flagel.

Poziţia istorică a religiilor conservatoare este abstinenţa totală de la alcool. Totuşi unii susţin că alcoolul, consumat cu moderaţie, nu cauzează probleme, ci chiar ar avea beneficii pentru inimă. Dacă, în anumite ocazii, ai luat în considerare asemenea idei promovate de câţiva profesionişti din domeniul medical, adu-ţi aminte de recomandarea Părintelui ceresc: nici să nu te uiţi la el, pentru că te va muşca.

Realitatea tristă este că şi consumatorii de alcool în cantităţi moderate sunt expuşi riscului de a cădea în alcoolism când trec prin tensiune, stres, descurajare sau disconfort. Astfel fac un pas uriaş către dependenţă. Dumnezeu îi ajută şi îi binecuvântează din belşug pe cei care fac eforturi de abstinenţă şi îi vindecă pe cei care doresc să urmeze sfatul biblic de abstinenţă totală, promovat în Proverbele 23.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor