Articolul precedentRisipă de iubire (II)
  Articolul următorBroșa-minune

  Băuturile alcoolice

  Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilisc. – Proverbele 23:31,32

  Capitolul 23 din Proverbele tratează în principal consumul de băuturi alcoolice. Cititorul e avertizat nici măcar să nu se uite la vin (v. 31), pentru că privirea poate atrage consumul. Acest lucru este adevărat şi astăzi, când fiecare festivitate şi sărbătoare, cum ar fi cele de bun venit sau de despărţire, aniversările şi evenimentele fericite, sunt însoţite de băuturi alcoolice. Mai mult decât atât, industria publicitară prezintă băuturile într-o manieră elegantă şi prestigioasă, ascunzând partea întunecoasă a lucrurilor. Dar capitolul 23 din Proverbele expune spre final adevăratul efect al alcoolului: vaiet, tristeţe, certuri, răni, roşeaţa ochilor, greaţă, halucinaţii, tulburări de percepţie şi discernământ. Şi, în sfârşit, versetul 35 exprimă realitatea tristă a naturii sale adictive: „Mai vreau vin.”

  Când a băut vin, Noe a ajuns să se dezbrace (Geneza 9:21). Când i-au dat tatălui lor să bea, fiicele lui Lot au ajuns să aibă relaţii sexuale cu el. Asemenea comportamente sunt indezirabile în orice condiţii, dar sunt favorizate de prezenţa alcoolului. Este un fapt dovedit că alcoolul alterează judecata, procesele raţionale, intelectul, înţelepciunea şi voinţa, care sunt coordonate de lobul frontal al creierului (calităţile umane superioare), ce este semnificativ afectat de alcool. Prin urmare, majoritatea consumatorilor de alcool au în final grave probleme familiale, financiare, academice/profesionale, precum şi accidente, comportament violent şi chiar delincvenţă. În cele mai multe ţări, jumătate din populaţie consumă sistematic băuturi alcoolice. De fapt, problema afectează întreaga populaţie, deoarece chiar şi cei care nu consumă alcool au rude, vecini şi prieteni atinşi serios de acest flagel.

  Poziţia istorică a religiilor conservatoare este abstinenţa totală de la alcool. Totuşi unii susţin că alcoolul, consumat cu moderaţie, nu cauzează probleme, ci chiar ar avea beneficii pentru inimă. Dacă, în anumite ocazii, ai luat în considerare asemenea idei promovate de câţiva profesionişti din domeniul medical, adu-ţi aminte de recomandarea Părintelui ceresc: nici să nu te uiţi la el, pentru că te va muşca.

  Realitatea tristă este că şi consumatorii de alcool în cantităţi moderate sunt expuşi riscului de a cădea în alcoolism când trec prin tensiune, stres, descurajare sau disconfort. Astfel fac un pas uriaş către dependenţă. Dumnezeu îi ajută şi îi binecuvântează din belşug pe cei care fac eforturi de abstinenţă şi îi vindecă pe cei care doresc să urmeze sfatul biblic de abstinenţă totală, promovat în Proverbele 23.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....