Articolul precedentIubirea și comunicarea
  Articolul următorMoașele evreice

  Experienţe plăcute

  Iată ce am văzut: este bine şi frumos ca omul să mănânce şi să bea şi să trăiască bine în mijlocul muncii lui, cu care se trudeşte sub soare, în toate zilele vieţii lui, pe care i le-a dat Dumnezeu; căci aceasta este partea lui. – Eclesiastul 5:18

  O convingere adânc înrădăcinată la anumiţi oameni religioşi este că noi, credincioşii, trebuie să trăim într-o lume a durerii şi nu ar trebui niciodată să avem parte de vreo plăcere. Totuşi Biblia foloseşte de zeci, chiar de sute de ori cuvinte precum „bucurie”, „desfătare”, „veselie”. Cartea Eclesiastul încurajează de mai multe ori întrebuinţarea cu bucurie în mod corespunzător a hranei, a băuturii şi a rezultatelor muncii omului, aşa cum spune şi versetul de astăzi.

  Sistemul limbic este situat la cel mai profund nivel al creierului nostru. El este un set de structuri foarte importante cum ar fi: talamusul, amigdala, hipotalamusul şi hipocampul şi altele. Această parte a creierului joacă un rol fundamental în formarea memoriei, care tinde să fie întărită prin experienţe emoţionale pozitive sau negative. Această zonă gestionează frica şi agresivitatea, fiind în acelaşi timp centrul plăcerii şi al stării de bine – aspecte esenţiale ale vieţii umane. Dumnezeu a creat multe trăiri plăcute şi savuroase de care să se bucure creaturile Sale între limitele conştiinţei, ale raţiunii şi ale ordinii cereşti. Deşi este adevărat că suntem chemaţi la suferinţă în această lume atinsă de păcat, trebuie să ne aducem aminte că aceste suferinţe pot fi diminuate prin mecanisme rezonabile oferite de Dumnezeu.

  Din nefericire, acest centru al plăcerii ne poate influenţa pregnant comportamentul, aşa cum se întâmplă în cazul dependenţelor. Toate – fie dependenţele chimice, fie cele psihologice – urmează acelaşi proces. Încep de obicei la presiunea socială şi oferă o plăcere de moment. Toate adicţiile urmează aceiaşi paşi: obicei, toleranţă, obsesie, manie şi sindrom de sevraj. În cele din urmă, când devine conştient de situaţia dificilă în care se află şi doreşte să scape, dependentul îşi dă seama că nu poate şi are repetate căderi. Are nevoie de ajutor din afară pentru a fi capabil să se întoarcă la normal şi doar foarte puţini pot reveni fără ajutor. Cei care vor să se elibereze din aceste legături trebuie să facă tot ce este omeneşte posibil, iar Dumnezeu va face restul. Scripturile ne asigură că „Domnul ştie să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici” (2 Petru 2:9) şi El este singurul care ne poate aduce soluţia sigură.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...