Puterea obiceiului

  Poate un etiopian să-şi schimbe pielea sau un pardos să-şi schimbe petele? Tot aşa, aţi putea voi să faceţi binele, voi care sunteţi deprinşi să faceţi răul? – Ieremia 13:23

  Acest verset ar putea genera sentimente de neajutorare şi vulnerabilitate, deoarece afirmă: „Dacă obiceiurile tale rele sunt permanente precum culoarea pielii sau a părului, la oameni şi la animale (determinate genetic), o să poţi fi în stare să-ţi schimbi caracterul rău, adânc înrădăcinat prin puterea obişnuinţei? Te-ai putea elibera de dependenţe?” Din fericire, când interpretăm pasajul în context, ne dăm seama că Dumnezeu este empatic, iubitor şi nu ne lasă fără ajutor. Situaţia din Iuda de pe timpul lui Ieremia era una de idolatrie pe faţă. Din poruncă divină, Ieremia a dedicat câteva capitole descrierii stării păcătoase a lui Iuda şi destinului său fatal aproape inevitabil, conform textului de astăzi. Curând vom auzi şi noi invitaţia plăcută şi mângâietoare: „De aceea aşa vorbeşte Domnul: «Dacă te vei lipi iarăşi de Mine, îţi voi răspunde iarăşi şi vei sta înaintea Mea; (…) ei se vor război cu tine, dar nu te vor birui; căci Eu voi fi cu tine ca să te scap şi să te izbăvesc», zice Domnul. «Te voi izbăvi din mâna celor răi şi te voi scăpa din mâna asupritorilor»” (Ieremia 15:19-21). Apoi Ieremia afirmă: „Dar Domnul este cu mine ca un viteaz puternic” (Ieremia 20:11).

  Puterea obiceiurilor este colosală. Eu (J) am urmat cursurile Colegiului „San IIdefonso”, din Madrid, unde am învăţat atât doctrina, cât şi practicile tradiţiei catolice. De exemplu, toţi elevii trebuiau să-şi facă semnul crucii când treceau pe lângă chipul Mariei, care era aşezat sus, deasupra intrării principale în clădire. Probabil că am făcut câteva mii de semne ale crucii în acel loc minunat, pentru că pictura era aşezată într-un punct greu de evitat. Când am terminat şcoala, am îmbrăţişat doctrina creştină adventistă şi nu am mai făcut niciodată semnul crucii. Dar, când mi-am vizitat fosta şcoală, după câţiva ani, şi am trecut pe sub icoană, am constatat că mâna mea dreaptă s-a mişcat aproape de la sine, începând semnul crucii. Încă aveam urme ale unui obicei nepracticat deja de ani de zile, asociat cu credinţa în imaginea de deasupra uşii, obicei cu care însă nu mai eram de acord.

  Chiar dacă puterea obişnuinţei este foarte mare, puterea lui Dumnezeu este şi mai mare. Mai mult decât atât, este la dispoziţia noastră, dacă vrem să-i permitem să acţioneze când avem multe obiceiuri rele. În acelaşi timp, hai să facem fapte bune fără nicio ezitare: „Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” (Galateni 6:9)!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...