Articolul precedentTăria celor slabi
  Articolul următorIncendiile

  Toleranţa

  Ca şi cel beat şi semeţ, cel mândru nu stă liniştit, ci îşi lărgeşte gura ca Locuinţa morţilor, este nesăţios ca moartea, aşa că pe toate neamurile vrea să le strângă la el şi toate popoarele le trage la el. – Habacuc 2:5

  Toleranţa este o etapă foarte periculoasă a dependenţei. Aceasta are loc când o persoană se obişnuieşte cu consumul de droguri sau cu un comportament de risc şi manifestă nevoia de suplimentare. Astfel, are nevoie de o „doză” mărită pentru a obţine efectele anterioare. Acest fenomen este uşor de observat la consumul de droguri sau medicamente, dar nu este limitat la narcotice. Poate fi regăsit şi la alte adicţii, cum ar fi cea alimentară (o singură prăjitură nu mai este suficientă) sau la cea de jocurile de noroc (nu mai e suficient un pariu pe sume mici, sume mai mari sunt puse în joc).

  Versetul din Habacuc oferă o imagine terifiantă a adicţiei de vin, dar poate fi aplicată în oricare alt domeniu pentru a ilustra toleranţa. „îşi lărgeşte gura ca Locuinţa morţilor, este nesăţios ca moartea” înseamnă că, în acelaşi fel, iadul este destinul inevitabil al muritorului. Aşa că dependentul are nevoie de mai mult şi mai mult ca să ajungă la nivelul iniţial de satisfacţie. Din nefericire, cu cât creşte mai mult „doza”, legile naturale îşi impun limitele şi procesul intră în colaps, producând dezechilibre fizice sau mintale sau chiar moartea din cauza „supradozei”.

  Acest concept poate fi aplicat şi la viaţa morală. Călcarea constantă a unui principiu sau recidiva unui păcat poate produce de asemenea toleranţă. Dumnezeu ne-a dat conştiinţa pentru a ne îndepărta de căile care ne separă de El, dar, prin încălcări repetate, ea se poate împietri (vezi 1 Timotei 4:2), iar când este adusă la tăcere nu ne mai deranjează deloc. Sfintele Scripturi prezintă exemplul lui Irod, care a fost îngrozit (Matei 14:9) când Salomeea, fiica Irodiadei, cumnata şi iubita lui, i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul. A trebuit să i-l dea, ca să se ţină de cuvânt, însă câteva luni mai târziu, când Irod L-a judecat pe Isus, conştiinţa sa deja clacase. „Conştiinţa lui Irod era acum mult mai puţin sensibilă decât atunci când tremura de groază la cererea Irodiadei privind capul lui Ioan Botezătorul. Pentru o vreme, el simţise ţepuşa mustrării de conştiinţă pentru actul lui îngrozitor, dar receptivitatea lui morală devenise din ce în ce mai degradată din cauza vieţii lui de îngăduinţă de sine” (Viaţa lui Iisus, p. 730).

  Reînnoieşte-ţi astăzi decizia de a rămâne credincios Domnului Isus! Roagă-te să nu faci niciodată un pas spre tolerarea păcatului, care poate duce la împietrirea conştiinţei, facând-o insensibilă la glasul lui Dumnezeu.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...