Articolul precedentNu renunța la vis!
  Articolul următorPuterea limbii

  Gândurile rele

  Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru şi spurcă pe om. – Marcu 7:21-23.

  Isus a rostit aceste cuvinte imediat după ce cărturarii şi fariseii i-au criticat pe ucenici că au mâncat pâine fără să se spele mai întâi pe mâini (Marcu 7:2). Acesta era un ritual cu un scop simbolic şi practic. Dar Isus a făcut o analiză clară acestei „greşeli”. El a explicat că impuritatea de a mânca fără spălarea mâinilor este nesemnificativă în comparaţie cu profanarea produsă de gândurile care duc la comportamente imorale. Ceea ce vine dinăuntru îl murdăreşte cu adevărat pe om (v. 19,20). Cu alte cuvinte, la ce e bun mâncatul cu mâinile curate (sau comportamentul pios în faţa altora) când inima ta e plină de rău, imoralitate, invidie, calomnie etc.?

  Experţii în psihoterapie cognitivă ar putea fi de acord cu textul de astăzi şi pot confirma că pacienţii lor cad în comportamente patologice din cauza modului greşit de a gândi. De exemplu, când o persoană se îngrijorează în mod repetat, dincolo de limitele rezonabile, cu privire la lucruri care s-ar putea întâmpla, acest lucru îi absoarbe cea mai mare parte din timp, afectându-i dispoziţia sufletească, slăbindu-i puterea şi făcând-o mai deprimată şi anxioasă. La fel se întâmplă şi la nivel moral. Atunci când ne gândim la o acţiune păcătoasă, când o retrăim în detaliu şi când căutăm argumente pentru săvârşirea ei, este foarte probabilă căderea noastră în ispită. Psihologii clinicieni îşi învaţă pacienţii să-şi identifice cât mai repede gândurile inadecvate, imediat ce acestea încep să apară, pentru a le elimina categoric şi a le înlocui cu lucruri pozitive şi acceptabile. Şi creştinul poate beneficia de pe urma unei metode similare atunci când este asaltat de ispite, înlocuindu-şi gândurile imorale cu promisiuni biblice, cu un imn sau cu o rugăciune de mulţumire către Creator.

  Adevărata bătălie cu comportamentul adictiv se dă la nivelul minţii. De aceea, pentru reuşita unor schimbări adevărate, este foarte importantă concentrarea pe modul de gândire. La fel, bătălia dintre bine şi rău în care este implicat creştinul are loc în mintea lui. Ce fel de gânduri te aduc mai aproape de Dumnezeu? Ce subiecte te încurajează să le slujeşti altora când te gândeşti la ele? Care dintre ele îţi dau ocazia să dai mărturie despre lucrarea lui Dumnezeu în viaţa ta?

  Analizează atent lucrurile care îţi trec prin minte şi roagă-L pe Dumnezeu să te inspire să le păstrezi pe acelea care te apropie de El şi te motivează să-i iubeşti pe semeni.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...