Compulsia

  Căci binele pe care vreau sâ-l fac, nu-l fac, ci răul, pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac! – Romani 7:19

  Compulsia este o constantă în dependenţe. Gândurile obsesive tind să fie urmate de compulsie. Acestea sunt acte repetitive care îl determină pe cel în cauză să le realizeze şi mai intens, cum ar fi băutorul care bea din nou şi din nou, jucătorul care revine iar şi iar la jocurile de noroc. Orice dependent, fie de substanţe, fie de un comportament, va spune acelaşi lucru: „Este ceva de neoprit”; „Mi-e imposibil să spun nu”; „Nu mă pot controla.”

  Citind capitolul 7 din Romani, putem vedea ceva similar în mărturia lui Pavel: există două forţe interioare. Versetul de astăzi nu se aplică specific la adicţii, ci la situaţia personală a lui Pavel, care poate fi relevantă pentru toate fiinţele umane. Apostolul Pavel este curajos să se dea exemplu pe sine – un exemplu de păcat, nu de perfecţiune. Numai în acest capitol el îşi dezvăluie pofta (v. 8), admite că păcatul l-a înşelat şi l-a omorât (v. 11), se consideră pe sine carnal şi vândut păcatului (v. 14), recunoaşte că nimic bun nu locuieşte în trupul lui (v. 18) şi declară că legea păcatului este în membrele corpului său (v. 23). Confesiuni publice de acest gen nu sunt prea dese, dar adevărul este că, fie că discutăm, fie că nu despre el, cu toţii ne luptăm cu păcatul.

  Îmi (J) aduc adesea aminte de o discuţie pe care am avut-o cu instructorul meu de conducere auto. Când l-am întrebat despre viteza legală în oraşe şi pe autostradă, el mi-a explicat diferitele reguli şi instrucţiuni prevăzute în codul rutier curent, dar în concluzie a spus: „Cel mai important lucru este să conduci cu viteza care să-ţi permită să controlezi maşina şi să nu te controleze ea pe tine.”

  Acelaşi raţionament poate fi aplicat şi în arta conducerii vieţii în direcţia cea bună. Eu deţin controlul asupra propriei existenţe? Sau sunt la mila obiceiurilor mele, a obsesiilor şi compulsiilor care îmi limitează libertatea? Când suntem sub călăuzirea forţelor răului, vom exprima şi noi până la urmă aceleaşi sentimente ca apostolul Pavel: „O, nenorocitul de mine, cine mă va scăpa de acest trup de moarte?” (Romani 7:24)?

  Dar, în ultimă instanţă, avem scăpare la Isus. El Se va asigura că maşina noastră – întreaga noastră fiinţă – poate fi condusă pe calea cerească astfel încât, în cele din urmă, să putem spune ca apostolul Pavel: „Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu – prin Isus Hristos, Domnul nostru” (v. 25).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...