Recidiva

  În adevăr, dacă, după ce au scăpat de întinâciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăşi şi sunt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decât cea dintâi. – 2 Petru 2:20

  Lipsa drogului sau a comportamentului care produce dependenţă determină simptome neplăcute. De multe ori, împrejurările îi determină pe cei în cauză să recidiveze. Alteori, slăbiciunea personală duce în cele din urmă la renunţare, deschizând calea pentru o nouă fază de adicţie – una mai profundă şi mai greu de biruit. Petru ne spune că starea de pe urmă este mai rea decât cea dintâi.

  Lyndon B. Johnson, preşedinte al Statelor Unite între 1963 şi 1969, a jucat un rol-cheie în numeroasele provocări la care ţara a trebuit să facă faţă: Războiul din Vietnam, Războiul Rece, lupta pentru drepturile civile ale populaţiei afro-americane. Biografii săi vorbesc despre Johnson ca despre un bărbat cu o disciplină de fier, în stare să muncească intens 18 ore pe zi, fără pauză. Din nefericire, era dependent de nicotină, fuma 60 de ţigarete pe zi, până când a suferit un masiv atac de cord care i-a pus viaţa în pericol. Doctorii l-au sfătuit să renunţe la fumat şi aşa a făcut timp de 14 ani. Dar, când Richard Nixon l-a înfrânt în alegeri, perioada sa de abstinenţă a luat sfârşit. În ziua în care a părăsit Casa Albă, zburând spre reşedinţa sa din Texas, a scos o ţigară să fumeze. Fiica lui a vrut să-l oprească, dar Johnson a reacţionat: „Nu! Mi-am crescut copiii, am fost preşedinte, acum e rândul meu!” Făcuse o recădere. Exact după patru ani a avut un alt atac de cord, care i-a pus capăt vieţii, la 64 de ani.

  Unul dintre cele mai înspăimântătoare gânduri ale celor care au fost dependenţi este recidiva. Din acest motiv, multe programe de recuperare conţin întotdeauna o componentă puternică de prevenire a recidivei, pentru că aceasta îl împinge pe pacient într-o situaţie şi mai greu de tolerat. Majoritatea acestor programe recunosc importanţa susţinerii divine. Recidiva nu înseamnă numai revenirea unor dependenţe, ci se poate produce şi în cazul trăsăturilor noastre nedorite de caracter, al gândurilor, atitudinilor, cuvintelor, obiceiurilor…

  La sfârşitul epistolei sale, Petru concluzionează cu o soluţie autentică: „Ci creşteţi în harul şi cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru, Isus Hristos” (2 Petru 3:18). Numai o relaţie strânsă şi constantă cu Domnul Isus ne poate apăra de recidivă.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....