Stiluri de reacţie

  Domnul însuşi va merge înaintea ta, El însuşi va fi cu tine, nu te va părăsi şi nu te va lăsa; nu te teme şi nu te înspăimânta! – Deuteronomul 31:8

  Un incendiu uriaş a distrus oraşul Valparaiso (Chile) în aprilie 2014. Flăcările imense s-au răspândit cu repeziciune, afectând 12 cartiere ale oraşului şi dealurile din împrejurimi. Dezastrul a distrus 3 000 de case şi a lăsat 12 500 de persoane fără adăpost, alături de 500 de răniţi şi 15 decese. Fără nicio îndoială, a fost un dezastru cumplit în pitorescul sit al Patrimoniului Mondial. Mass-media a tratat pe larg evenimentele şi urmările, prezentând diferitele moduri de raportare a oamenilor la această situaţie gravă. Unii plângeau fără să poată fi consolaţi şi, disperaţi din cauza pierderii casei şi a bunurilor, cereau ajutor. Alţii, cu o lopată în mână, începeau să cureţe molozul, deşi cenuşa încă fumega. Două reacţii diferite la aceeaşi situaţie: un stil pasiv, de renunţare cuplată cu pesimism’şi regret; un stil mai activ, de curaj bărbătesc, însoţit de mulţumire pentru păstrarea vieţii şi de ocazia de a o lua de la capăt.

  în momentul în care fiinţa umană devine conştientă de pericol, tensiunea îi creşte automat, ceea ce îi produce frică sau groază. Indiferent dacă ameninţarea este reală sau imaginară, teama apare spontan. Unii rămân blocaţi, alţii fug sau încearcă să scape, în timp ce o altă categorie se întăresc şi sunt gata de luptă. Care este elementul care face diferenţa dintre aceste reacţii? Cercetătorii au încercat să găsească răspuns la această întrebare, identificând câteva posibilităţi. Unii cred că resursele individuale fac diferenţa. Alţii afirmă că susţinerea socială şi emoţională influenţează asemenea reacţii, în timp ce alţii consideră că sunt implicaţi factori biologici. Indiferent de răspuns, un lucru este incontestabil: fiecare dintre noi îşi poate alege reacţia la calamitate.

  Doctorul Viktor Frankl, care a primit 29 de titluri honoris causa de la cele mai bune universităţi din lume, scoate în evidenţă că în viaţa tuturor oamenilor există dificultăţi, de cele mai multe ori incomprehensibile. Dar, în aceste împrejurări, ne putem alege atitudinea cu care să le facem faţă, convinşi că există un motiv – câteodată mascat – care explică respectivele dileme.

  Cu alte cuvinte, dincolo de dificultăţile prin care trecem şi de frica pe care acestea ne-o produc, noi ne putem încrede în Tatăl nostru ceresc, care ne conduce aşa cum noi înşine am alege dacă am putea vedea pericolele aşa cum le vede Dumnezeu (Our High Calling, p. 316). Pentru că „Domnul (…) va fi cu tine, El nu te va părăsi şi nu te va lăsa”, tu poţi alege astăzi calea credinţei. „Nu te teme şi nu te înspăimânta!”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...