Articolul precedentRațional sau superficial
  Articolul următorPlanurile lui Dumnezeu

  Ieşi din haos!

  Cel rău ia o înfăţişare neruşinată, dar omul fără prihană îşi îmbunătăţeşte calea. – Proverbele 21:29

  Sentimentul continuu că trebuie să faci faţă unei ameninţări sau unui pericol se asociază cu stresul fiziologic şi cu anxietatea. Multe situaţii pot fi considerate ameninţătoare şi periculoase, iar printre ele se numără conflictele interpersonale sau/şi problemele financiare. Atunci când persistă, aceste situaţii diminuează sentimentul de siguranţă al celui în cauză şi adesea se ajunge la haos şi nervozitate crescută. „Parcă toate au scăpat de sub control”; „îmi vine să înnebunesc”, sunt expresiile tipice în asemenea situaţii. Se poate ieşi din acest haos într-o perioadă scurtă? Ce se poate face pentru redobândirea rapidă a stabilităţii?

  Indiferent că la nivel colectiv sau individual, trebuie să reţinem că haosul presupune situaţii sau scenarii unde există o organizare slabă şi nicio rutină. Thomas S. Weisner, profesor emerit de antropologie la Universitatea din California (Los Angeles, SUA), în articolul său „Starea de bine, haosul şi cultura: Susţinerea unei rutine zilnice semnificative”, scoate în evidenţă faptul că în viaţa în care există organizare şi o rutină, anxietatea va fi redusă şi starea de bine se va îmbunătăţi. La nivel practic, pentru îmbunătăţirea stabilităţii, este nevoie de respectarea unei ordini şi de formarea unor obiceiuri cu privire la luarea mesei, dormit şi mişcare. Pe această cale se poate ieşi din haos, adoptând: a) o rutină zilnică de sculare şi culcare, care trebuie să fie aceeaşi în fiecare zi, asigurând opt ore de odihnă; b) un program stabil şi un loc pentru fiecare masă, evitând perturbările sau poluarea sonoră (zgomot excesiv sau care deranjează) în timpul mesei; c) exerciţiu fizic regulat, care include efort fizic semnificativ.

  Regularitatea obiceiurilor care ţin de hrană, odihnă şi exerciţiul fizic îmbunătăţeşte stabilitatea emoţională, deoarece aceasta influenţează direct emoţiile. Aceste aspecte ale comportamentului garantează stabilitatea generală, care va duce la eliminarea sentimentelor de prăbuşire imediată şi va contribui la gânduri mai pozitive.

  Sfintele Scripturi ne aduc aminte că Dumnezeu, la început, a făcut ordine în haos (Geneza 1). „Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al ordinii şi doreşte ca şi copiii Săi să se supună acestei ordini şi să fie sub disciplina Sa. (…) Dacă îşi vor forma obiceiuri de ordine şi regularitate, atunci tinerii îşi vor îmbunătăţi sănătatea, starea de spirit, memoria şi dispoziţia” (îndrumarea copilului, p. 112).

  Chiar dacă probabil nu percepi haosul din viaţa ta, motivează-te să urmezi aceste obiceiuri binefăcătoare, care îţi vor aduce tărie şi sănătate fizică şi mintală!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....