Vorbeşte cu tine!

Pentru cete mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. – Psalmii 42:5

Ai văzut vreodată un om vorbind cu sine însuşi? E nostim să vezi pe cineva vorbind singur şi chiar gesticulând ca mod de exprimare a monologului interior. Unii cred că acesta este un semn de nebunie, dar este cert că această practică poate avea un efect important asupra comportamentului.

Potrivit studiului publicat în The Quarterly Journal of Experimental Psychology, vorbirea cu sine poate fi recomandată mai ales când se urmăreşte consolidarea unei acţiuni şi creşterea eficienţei în realizarea unei sarcini. Pentru a testa aceste ipoteze, cercetătorii Gary Lupyan, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, şi Daniel Swingley, de la Departamentul de Psihologie din Philadelphia (SUA), au făcut un experiment în care 20 de participanţi trebuiau să caute diferite produse într-un supermarket. În mod interesant, aceia care repetau în minte încontinuu numele produsului căutat erau primii care îl descopereau, dovedind efectele vorbirii de unul singur atât asupra comportamentului, cât şi asupra eficienţei.

Într-un mod similar, Donald Meichenbaum a conceput un program de instruire de sine cu scopul de a ajuta oamenii să-şi organizeze gândurile, să-şi controleze emoţiile şi să-şi stăpânească comportamentul. Tehnica constă în principal din canalizarea şi organizarea comportamentului prin gânduri călăuzitoare. Asemenea exprimări verbale indică, prin dialogul interior, care este linia de gândire ce ar putea ajuta la rezolvarea sau gestionarea unei probleme şi, ca urmare, la indicarea pasului următor pentru un comportament mai eficient.

Regele David pare să fi fost instruit să folosească acest tip de strategie psihologică. Simţindu-se tulburat şi nefericit, el identifica problema (starea depresiv-anxioasă), identifica soluţia (să aibă credinţă în Dumnezeu) şi începea să vorbească cu el însuşi, dându-şi instrucţiuni: „Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.”

E adevărat că nu toţi oamenii reuşesc să-şi vizualizeze sau să-şi identifice problemele. Alţii nu pot identifica soluţiile benefice. Câteodată, viitorul pare atât de nesigur încât este nevoie de ajutor profesionist. În ciuda acestui fapt, tu te poţi ajuta singur ca şi psalmistul, căutând calmul în locul neliniştii, încurajându-te singur şi, mai presus de toate, amintindu-ţi că Dumnezeu are o soluţie pentru toate necazurile tale.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor