Articolul precedentCei din casa ta
  Articolul următorIertarea este un privilegiu

  Vorbeşte cu tine!

  Pentru cete mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. – Psalmii 42:5

  Ai văzut vreodată un om vorbind cu sine însuşi? E nostim să vezi pe cineva vorbind singur şi chiar gesticulând ca mod de exprimare a monologului interior. Unii cred că acesta este un semn de nebunie, dar este cert că această practică poate avea un efect important asupra comportamentului.

  Potrivit studiului publicat în The Quarterly Journal of Experimental Psychology, vorbirea cu sine poate fi recomandată mai ales când se urmăreşte consolidarea unei acţiuni şi creşterea eficienţei în realizarea unei sarcini. Pentru a testa aceste ipoteze, cercetătorii Gary Lupyan, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, şi Daniel Swingley, de la Departamentul de Psihologie din Philadelphia (SUA), au făcut un experiment în care 20 de participanţi trebuiau să caute diferite produse într-un supermarket. În mod interesant, aceia care repetau în minte încontinuu numele produsului căutat erau primii care îl descopereau, dovedind efectele vorbirii de unul singur atât asupra comportamentului, cât şi asupra eficienţei.

  Într-un mod similar, Donald Meichenbaum a conceput un program de instruire de sine cu scopul de a ajuta oamenii să-şi organizeze gândurile, să-şi controleze emoţiile şi să-şi stăpânească comportamentul. Tehnica constă în principal din canalizarea şi organizarea comportamentului prin gânduri călăuzitoare. Asemenea exprimări verbale indică, prin dialogul interior, care este linia de gândire ce ar putea ajuta la rezolvarea sau gestionarea unei probleme şi, ca urmare, la indicarea pasului următor pentru un comportament mai eficient.

  Regele David pare să fi fost instruit să folosească acest tip de strategie psihologică. Simţindu-se tulburat şi nefericit, el identifica problema (starea depresiv-anxioasă), identifica soluţia (să aibă credinţă în Dumnezeu) şi începea să vorbească cu el însuşi, dându-şi instrucţiuni: „Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.”

  E adevărat că nu toţi oamenii reuşesc să-şi vizualizeze sau să-şi identifice problemele. Alţii nu pot identifica soluţiile benefice. Câteodată, viitorul pare atât de nesigur încât este nevoie de ajutor profesionist. În ciuda acestui fapt, tu te poţi ajuta singur ca şi psalmistul, căutând calmul în locul neliniştii, încurajându-te singur şi, mai presus de toate, amintindu-ţi că Dumnezeu are o soluţie pentru toate necazurile tale.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Lângă izvorul de apă

  Toţi cei pe care îi întâlnisem în sat în ziua aceea aveau legătură cu apartamentul pe care Dumnezeu îl pregătise pentru noi. Slăvit să fie Dumnezeu pentru mila Sa! „Nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut.”

  Îngrijorările

  Dumnezeu a ales şi alege încă să-Şi manifeste puterea în mod special în momente ca acestea. Nevoia ta este ocazia lui Dumnezeu de a acţiona. Nevoia ta este de asemenea ocazia ta de a te încrede în El. Nu te temei Te poţi afla în cel mai bun moment.

  Crizele din familie

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...