Articolul precedentCei din casa ta
  Articolul următorIertarea este un privilegiu

  Vorbeşte cu tine!

  Pentru cete mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. – Psalmii 42:5

  Ai văzut vreodată un om vorbind cu sine însuşi? E nostim să vezi pe cineva vorbind singur şi chiar gesticulând ca mod de exprimare a monologului interior. Unii cred că acesta este un semn de nebunie, dar este cert că această practică poate avea un efect important asupra comportamentului.

  Potrivit studiului publicat în The Quarterly Journal of Experimental Psychology, vorbirea cu sine poate fi recomandată mai ales când se urmăreşte consolidarea unei acţiuni şi creşterea eficienţei în realizarea unei sarcini. Pentru a testa aceste ipoteze, cercetătorii Gary Lupyan, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, şi Daniel Swingley, de la Departamentul de Psihologie din Philadelphia (SUA), au făcut un experiment în care 20 de participanţi trebuiau să caute diferite produse într-un supermarket. În mod interesant, aceia care repetau în minte încontinuu numele produsului căutat erau primii care îl descopereau, dovedind efectele vorbirii de unul singur atât asupra comportamentului, cât şi asupra eficienţei.

  Într-un mod similar, Donald Meichenbaum a conceput un program de instruire de sine cu scopul de a ajuta oamenii să-şi organizeze gândurile, să-şi controleze emoţiile şi să-şi stăpânească comportamentul. Tehnica constă în principal din canalizarea şi organizarea comportamentului prin gânduri călăuzitoare. Asemenea exprimări verbale indică, prin dialogul interior, care este linia de gândire ce ar putea ajuta la rezolvarea sau gestionarea unei probleme şi, ca urmare, la indicarea pasului următor pentru un comportament mai eficient.

  Regele David pare să fi fost instruit să folosească acest tip de strategie psihologică. Simţindu-se tulburat şi nefericit, el identifica problema (starea depresiv-anxioasă), identifica soluţia (să aibă credinţă în Dumnezeu) şi începea să vorbească cu el însuşi, dându-şi instrucţiuni: „Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.”

  E adevărat că nu toţi oamenii reuşesc să-şi vizualizeze sau să-şi identifice problemele. Alţii nu pot identifica soluţiile benefice. Câteodată, viitorul pare atât de nesigur încât este nevoie de ajutor profesionist. În ciuda acestui fapt, tu te poţi ajuta singur ca şi psalmistul, căutând calmul în locul neliniştii, încurajându-te singur şi, mai presus de toate, amintindu-ţi că Dumnezeu are o soluţie pentru toate necazurile tale.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...