Odihna

Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul; de la El îmi vine ajutorul. – Psalmii 62:1

Odihna adecvată joacă un rol-cheie în controlul stresului şi anxietăţii. De asemenea, reduce efectele negative ale stresului şi anxietăţii asupra sănătăţii fizice a omului.

Odihna săptămânală a făcut obiectul literaturii academice. Potrivit cercetătorilor Margaret Diddams, Lisa Klein Surdyk şi Denise Daniels, de la Universitatea Pacific Seatle (SUA), este în creştere interesul pentru existenţa unei zile de odihnă săptămânale, în vederea contracarării culturii noastre consumeriste, a epuizării şi a dispariţiei delimitării dintre muncă şi celelalte domenii ale vieţii. În articolul „Redescoperirea modelelor de păzire a Sabatului: Implicaţii pentru bunăstarea psihologică”, aceştia au identificat trei modele de respectare a odihnei săptămânale cu implicaţii asupra stării de bine. Modelele sunt: a) Segmentarea vieţii – împărţirea primară a timpului pentru crearea unei pauze (ex., şase zile de muncă şi una de odihnă); b) Semnificaţia – implică găsirea unei semnificaţii pozitive şi religioase în segmentarea vieţii şi c) Sabatul integrat – Sabatul este celebrat ca un sistem integrat de convingeri, compus din odihnă, meditaţie şi dezvoltarea relaţiilor.

Dintr-un alt punct de vedere, proeminentul doctor Osamu Itani, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Nihon, din Japonia, a investigat conexiunea dintre odihna săptămânală şi un număr de boli determinate de stilul de viaţă. După analizarea fişelor medicale a peste 30 000 de bărbaţi, pe o perioadă de şapte ani, el a descoperit că munca doar la ore regulate şi odihna săptămânală pot contribui la prevenirea acestor boli.

Dincolo de beneficiile fizice şi sufleteşti ale odihnei din Sabat, să ne bazăm pe Dumnezeu, să avem zilnic credinţă în El şi să credem în Cuvântul Său sunt necesităţi pe care prea puţini le iau în considerare. Punându-ne încrederea în El, putem avea pace şi speranţă în mijlocul adversităţilor şi suferinţei. De aceea, Biblia ne spune: „Să lucrezi şase zile, să-ţi faci tot lucrul tău, dar ziua a şaptea este ziua de odihnă” (Exodul 34:21). Ziua a şaptea identificată ca Sabat a fost binecuvântată şi sfinţită (pusă deoparte) de Dumnezeu încă de la creaţie (Geneza 2:3).

Te invităm astăzi să găseşti odihna absolută în repausul pe care ţi-l oferă Dumnezeu, în mijlocul agitaţiei şi neliniştii vieţii. De asemenea, te încurajăm să-ţi faci un plan de odihnă săptămânală de Sabat. Vei vedea că şi cea mai mare tulburare poate fi domolită când te bazezi cu încredere pe Dumnezeu. Apoi poţi să spui: „Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul; de la El îmi vine ajutorul.”

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor