Articolul precedentCu totul curat
  Articolul următorBucătăria închisă

  Puterea cântatului

  Lăudaţi pe Domnul, chemaţi Numele Lui! Faceţi cunoscute printre popoare isprăvile Lui! Cântaţi, cântaţi în cinstea Lui! Vorbiţi despre toate minunile Lui! – Psalmii 105:1,2

  Muzica încorporează un aspect elementar al culturii tuturor civilizaţilor. Într-o măsură mai mare sau mai mică, muzica însoţeşte fiecare fiinţă umană şi reprezintă un instrument de comunicare şi exprimare a emoţiilor. În acelaşi timp, muzica influenţează emoţiile, deci există o influenţă reciprocă, potenţialul acesteia nefiind decât puţin cunoscut. Gary Ansdell, un renumit profesor şi cercetător de la Universitatea din Melbourne (Australia), în cartea sa How Music Helps in Music Therapy and Everyday Life (Cum ajută muzica în meloterapie şi în viaţa de zi cu zi), evidenţiază importanţa ei ca modalitate de îmbunătăţire a stării de bine. Psihoterapia, meloterapia şi în special cântatul sunt folosite ca instrumente eficiente în recuperarea pacienţilor suferinzi de schizofrenie, demenţă, maladia Parkinson şi alte boli neurodegenerative.

  Un experiment desfăşurat de studenţii la Muzică a evidenţiat că aceia care ascultau muzică veselă în timp ce îşi cufundau mâinile în apă cu gheaţă tolerau durerea timp mai îndelungat şi o descriau ca mai puţin severă decât cei care ascultau o muzică tristă. Acest lucru înseamnă că muzica, folosită corespunzător, poate favoriza o stare emoţională care să devină preponderentă şi să-i ajute pe oameni să suporte durerea şi declinul fizic.

  Cartea biblică Faptele apostolilor relatează cum Pavel şi Sila s-au folosit de puterea cântatului într-o situaţie adversă. Era miezul nopţii şi se aflau în cea mai adâncă celulă a temniţei din Filipi, cu picioarele în butuci şi cu răni serioase, pentru că fuseseră bătuţi zdravăn cu nuiele. Fără îndoială, era o situaţie de anxietate cumplită (vezi Faptele 16:22-25). Poate exista un moment mai greu decât acesta în care să cânţi? Ce consecinţe a avut cântatul lor?

  Prin cântările lor, apostolii au adus speranţă intr-un loc singuratic şi întunecos, încărcat de durere şi suferinţă. „Deodată, s-a făcut un mare cutremur de pământ, aşa că s-au clătinat temeliile temniţei. Îndată, s-au deschis toate uşile şi s-au dezlegat legăturile fiecăruia” (v. 26). În timp ce ei cântau, toţi întemniţaţii au fost eliberaţi din lanţuri, dar absolut niciunul nu voia să evadeze. Ascultarea imnurilor de închinare într-o asemenea situaţie gravă le-a generat dintr-odată ascultătorilor un aşa interes încât mulţi dintre ei şi-au predat viaţa lui Dumnezeu (v. 33).

  Încearcă astăzi puterea copleşitoare a cântatului! Mulţi simt eliberare şi calm în timp ce cântă imnuri şi îşi înalţă glasul în laude către Dumnezeu.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...