Articolul precedentCu totul curat
  Articolul următorBucătăria închisă

  Puterea cântatului

  Lăudaţi pe Domnul, chemaţi Numele Lui! Faceţi cunoscute printre popoare isprăvile Lui! Cântaţi, cântaţi în cinstea Lui! Vorbiţi despre toate minunile Lui! – Psalmii 105:1,2

  Muzica încorporează un aspect elementar al culturii tuturor civilizaţilor. Într-o măsură mai mare sau mai mică, muzica însoţeşte fiecare fiinţă umană şi reprezintă un instrument de comunicare şi exprimare a emoţiilor. În acelaşi timp, muzica influenţează emoţiile, deci există o influenţă reciprocă, potenţialul acesteia nefiind decât puţin cunoscut. Gary Ansdell, un renumit profesor şi cercetător de la Universitatea din Melbourne (Australia), în cartea sa How Music Helps in Music Therapy and Everyday Life (Cum ajută muzica în meloterapie şi în viaţa de zi cu zi), evidenţiază importanţa ei ca modalitate de îmbunătăţire a stării de bine. Psihoterapia, meloterapia şi în special cântatul sunt folosite ca instrumente eficiente în recuperarea pacienţilor suferinzi de schizofrenie, demenţă, maladia Parkinson şi alte boli neurodegenerative.

  Un experiment desfăşurat de studenţii la Muzică a evidenţiat că aceia care ascultau muzică veselă în timp ce îşi cufundau mâinile în apă cu gheaţă tolerau durerea timp mai îndelungat şi o descriau ca mai puţin severă decât cei care ascultau o muzică tristă. Acest lucru înseamnă că muzica, folosită corespunzător, poate favoriza o stare emoţională care să devină preponderentă şi să-i ajute pe oameni să suporte durerea şi declinul fizic.

  Cartea biblică Faptele apostolilor relatează cum Pavel şi Sila s-au folosit de puterea cântatului într-o situaţie adversă. Era miezul nopţii şi se aflau în cea mai adâncă celulă a temniţei din Filipi, cu picioarele în butuci şi cu răni serioase, pentru că fuseseră bătuţi zdravăn cu nuiele. Fără îndoială, era o situaţie de anxietate cumplită (vezi Faptele 16:22-25). Poate exista un moment mai greu decât acesta în care să cânţi? Ce consecinţe a avut cântatul lor?

  Prin cântările lor, apostolii au adus speranţă intr-un loc singuratic şi întunecos, încărcat de durere şi suferinţă. „Deodată, s-a făcut un mare cutremur de pământ, aşa că s-au clătinat temeliile temniţei. Îndată, s-au deschis toate uşile şi s-au dezlegat legăturile fiecăruia” (v. 26). În timp ce ei cântau, toţi întemniţaţii au fost eliberaţi din lanţuri, dar absolut niciunul nu voia să evadeze. Ascultarea imnurilor de închinare într-o asemenea situaţie gravă le-a generat dintr-odată ascultătorilor un aşa interes încât mulţi dintre ei şi-au predat viaţa lui Dumnezeu (v. 33).

  Încearcă astăzi puterea copleşitoare a cântatului! Mulţi simt eliberare şi calm în timp ce cântă imnuri şi îşi înalţă glasul în laude către Dumnezeu.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Lângă izvorul de apă

  Toţi cei pe care îi întâlnisem în sat în ziua aceea aveau legătură cu apartamentul pe care Dumnezeu îl pregătise pentru noi. Slăvit să fie Dumnezeu pentru mila Sa! „Nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut.”

  Îngrijorările

  Dumnezeu a ales şi alege încă să-Şi manifeste puterea în mod special în momente ca acestea. Nevoia ta este ocazia lui Dumnezeu de a acţiona. Nevoia ta este de asemenea ocazia ta de a te încrede în El. Nu te temei Te poţi afla în cel mai bun moment.

  Crizele din familie

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...