Tsunamiul

Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte. – Ioan 14:27

La ora 3:34 dimineaţa, în 27 februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a lovit statul Chile pentru mai bine de trei minute. Epicentrul a fost în largul coastelor chiliene, la 150 de kilometri nord de oraşul Concepcion, la adâncimea de 30 de kilometri sub scoarţa terestră. În ciuda violenţei cutremurului, a pregătirii profesioniştilor, a experienţei oribile şi a şocului general, trei ore mai târziu a fost emisă o declaraţie oficială în toată ţara, asigurându-i în mod deosebit pe rezidenţii de pe coastă prin următoarele cuvinte: „Nu există risc de tsunami.” Totuşi, cu valuri înalte de opt metri, un tsunami inevitabil a îngropat 136 de victime şi a dus la dispariţia a 25 de persoane. Cum a fost posibil ca autorităţile să emită un asemenea mesaj greşit, în ciuda convingerii şi certitudinii?

Nu se cunoaşte exact motivul autorităţilor de a da publicităţii un asemenea mesaj. Putem presupune că anumite dificultăţi de comunicare între diferitele agenţii guvernamentale, împreună cu dorinţa de a calma populaţia şi a nu crea panică printre oameni sau nevoia de a induce sentimentul că lucrurile sunt sub control în mijlocul haosului care domnea, ar putea fi unele dintre motivele emiterii unui asemenea comunicat. Cu toate acestea, un mare număr de oameni s-au refugiat în locuri înalte şi, în miez de noapte, au lăsat totul ca să-şi scape viaţa lor şi pe a celor dragi.

La fel, câteodată viaţa noastră este cutremurată în diverse moduri: prăbuşire maritală, pierderea serviciului, boli grave sau trecerea la odihnă a cuiva drag. În asemenea situaţii inevitabile vor fi oameni care, deşi de bună-credinţă, nu vor reuşi să ne calmeze anxietăţile, oricât ar încerca. Totuşi e posibil de găsit „un loc înalt”, un adăpost sigur unde se poate găsi pacea şi mângâierea. Cuvântul lui Dumnezeu ne asigură că, în mijlocul durerii şi al încercărilor, vom găsi apărare şi odihnă în Isus Hristos.

Astăzi te încurajăm să-L cauţi pe Dumnezeu în orice vreme, dar mai ales în dificultăţi. „Însuşi Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel” (2 Tesaloniceni 3:16). Adu-ţi aminte că „Domnul este lângă toţi cei ce-L cheamă, lângă cei ce-L cheamă cu toată inima” (Psalmii 145:18).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video