Articolul precedentMânia – dușmanul acceptării
  Articolul următorDragoste și dăruire

  Crizele din familie

  Dar tu, Doamne, nu Te depărta! Tu, tăria mea, vino degrabă în ajutorul meu. – Psalmii 22:19

  Familiile, ca şi indivizii, trec prin momente de tensiune care se pot transforma în criză. Schimbările legate de progresul vieţii, cum ar fi naşterea unui copil, sindromul cuibului gol, pensionarea şi altele constituie momente previzibile de tensiune. Un accident de maşină, pierderea serviciului, dezastrele naturale sau despărţirea soţilor sunt schimbări impredictibile şi au un impact puternic asupra membrilor familiei.

  Una dintre cele mai dramatice schimbări pe care le-am trăit în familia mea (L) a fost mutarea în Italia. Scopul nostru era să ne facem studiile postuniversitare acolo, dar, după şase luni în această ţară, situaţia noastră a devenit foarte complicată. Ca străini, îngrijeam bătrâni, ajutam copii de imigranţi să-şi facă temele sau făceam curăţenie în birouri şi pe la case particulare. Într-o zi, în timp ce mergeam la lucru, m-am rugat lui Dumnezeu: „O, Doamne, nu mai pot! Mă trezesc dimineaţa la 4 ca să merg la muncă, dar când sunt acolo mă gândesc la copii; când sunt cu ei, simt nevoia să învăţ sau să mă duc la lucru. Simt că nu e bine aşa. Nici nu învăţ, nici nu muncesc, nici nu am grijă de copiii mei aşa cum trebuie. Te rog, Doamne, ajută-ne!” în aceeaşi săptămână, un prieten ne-a încurajat să participăm la un concurs şi să ne depunem actele pentru o bursă de doctorat sponsorizată de statul italian. După câteva luni, deşi practic era imposibil, din 4 000 de cereri, atât eu, cât şi soţul meu am primit bursele; astfel că, în următorii ani, ne-am putut dedica activităţilor academice fără să mai fie nevoie să muncim.

  Îmi aduc aminte foarte clar nevoile şi descurajările din acele zile, dar şi faptul că am primit putere şi încurajare din următoarele gânduri: „Momentul celei mai mari descurajări este momentul când ajutorul divin este cel mai aproape” (Viaţa lui Iisus, p. 528). Cu alte cuvinte, cu cât mai complicată pare situaţia, cu atât putem spera mai mult în ajutorul lui Dumnezeu. Au trecut mulţi ani de atunci şi experienţele în care Dumnezeu ne-a purtat de grijă vor fi pentru totdeauna întipărite în minţile noastre, atunci când am strigat: „Dar tu, Doamne, nu Te depărta!Tu, tăria mea, vino degrabă în ajutorul meu.”

  La fel cum se întâmplă în crizele personale, rezolvarea crizelor familiale poate însemna un pas înainte. Cu timpul, am putut privi în urmă „cu mulţumirea că, din partea întunecoasă a drumului”, am reuşit să ieşim la lumină, „din orice ispită şi din orice încercare (…), cu o credinţă mai puternică şi cu o experienţă mai bogată” (Ibid.).

  În mijlocul unei crize, şi tu poţi striga la Dumnezeu. Poţi crede cu toată convingerea că ajutorul este deja pe drum!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...