Articolul precedentConsiderație
  Articolul următorUn uragan și o minune – partea 2

  Atacul de panică

  Îmi tremură inima în mine şi mă cuprinde spaima morţii. – Psalmii 55:4

  Una dintre cele mai intense manifestări ale stării de anxietate este criza, sau atacul, de panică. Apariţia bruscă, neaşteptată a acesteia îl paralizează pe cel în cauză şi îi limitează activităţile normale de zi cu zi. Simptomele sunt de obicei greşit interpretate ca un atac de cord, din acest motiv cei care au palpitaţii puternice, senzaţie de şoc, înroşirea feţei, greaţă şi teamă intensă de moarte caută tratament la departamentul de urgenţe al spitalului, considerându-şi viaţa pusă în pericol, însă examenul medical arată că nu există un risc vital la atacurile de panică. Dacă episoadele sunt recurente, se poate spune că e vorba de o tulburare.

  Fără îndoială, gândurile joacă un rol important în declanşarea acestui atac. De aceea sunt recomandate tehnici psihologice pentru a ţine sub control asemenea crize. Printre alte sugestii foarte eficiente se numără cele care identifică gândurile iraţionale şi le înlocuiesc cu unele mai realiste, de exemplu, înlocuirea ideii de atac de cord cu gândul că „e numai o anxietate”; „Profesioniştii au confirmat acest lucru”; „Doar pentru că îmi bate inima mai tare nu înseamnă că urmează un atac de cord” şi altele. Alţi profesionişti recomandă, pe lângă tehnicile cognitive de înlocuire a gândurilor, exerciţii de relaxare şi de respiraţie diafragmatică lentă, prin care se poate contribui la o diminuare semnificativă a anxietăţii.

  Textul biblic de astăzi pare să descrie sentimentul de moarte prin care trece o persoană cu atac de panică. „îmi tremură inima în mine şi mă cuprinde spaima morţii”, spune David. În acest caz, psalmistul pare că foloseşte comutarea cognitivă ca metodă de vindecare. Putem observa cum îşi redirecţionează gândurile de la propriul disconfort la Cel care aduce linişte în încercări. „Dar eu strig către Dumnezeu, şi Domnul mă va scăpa. Seara, dimineaţa şi la amiază, oftez şi gem, şi El va auzi glasul meu” (Psalmii 55:16,17). Totuşi aceasta nu este o simplă comutare a gândurilor, ci mai mult decât atât, este încredere în sprijinul unui Prieten credincios, care poate să te ajute oricând şi oriunde.

  Ai nevoie să-ţi orientezi gândurile într-o direcţie pozitivă? Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să-ţi îndrepţi atenţia dincolo de lucrurile care te descurajează. Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează (121:1,4,7). „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac” (v. 8).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Iertarea divină

  Dacă eşti pierdut, nu aştepta cine ştie ce îmbunătăţiri înainte de a-L căuta pe Dumnezeu! Dacă te simţi departe de Dumnezeu, întoarce-te la El fără întârziere! Adu-ţi aminte că Dumnezeu va avea milă de tine... şi-ţi va acorda iertarea Sa!

  Vindecarea rănii

  Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia.

  Procesul iertării

  Deoarece pacea este mai importantă decât retrăirea durerilor din trecut, te invităm să cauţi iertarea şi să te bucuri de timpul valoros care ţi-a mai rămas pentru a-ţi trăi viaţa. Dacă îi dai voie lui Hristos să trăiască în inima ta, egoismul şi mândria vor muri, iar iertarea va deveni o realitate în existenţa ta.

  Publicate astăzi

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Poți învăța multe de la găini

  Când Dumnezeu a creat animalele, le-a învățat moduri diferite de a se comporta. Trebuie să ne rugăm în fiecare zi ca Dumnezeu să ne ajute să fim buni și răbdători și apoi, asemenea puicuței galbene, să avem grijă de corpul nostru așa cum El a intenționat de la început.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Isten ítélete és az armageddoni csata

  „Elhat e harsogás a földnek végére, mert pere van az Úrnak a pogányokkal, Ő minden...