Articolul precedentConsiderație
  Articolul următorUn uragan și o minune – partea 2

  Atacul de panică

  Îmi tremură inima în mine şi mă cuprinde spaima morţii. – Psalmii 55:4

  Una dintre cele mai intense manifestări ale stării de anxietate este criza, sau atacul, de panică. Apariţia bruscă, neaşteptată a acesteia îl paralizează pe cel în cauză şi îi limitează activităţile normale de zi cu zi. Simptomele sunt de obicei greşit interpretate ca un atac de cord, din acest motiv cei care au palpitaţii puternice, senzaţie de şoc, înroşirea feţei, greaţă şi teamă intensă de moarte caută tratament la departamentul de urgenţe al spitalului, considerându-şi viaţa pusă în pericol, însă examenul medical arată că nu există un risc vital la atacurile de panică. Dacă episoadele sunt recurente, se poate spune că e vorba de o tulburare.

  Fără îndoială, gândurile joacă un rol important în declanşarea acestui atac. De aceea sunt recomandate tehnici psihologice pentru a ţine sub control asemenea crize. Printre alte sugestii foarte eficiente se numără cele care identifică gândurile iraţionale şi le înlocuiesc cu unele mai realiste, de exemplu, înlocuirea ideii de atac de cord cu gândul că „e numai o anxietate”; „Profesioniştii au confirmat acest lucru”; „Doar pentru că îmi bate inima mai tare nu înseamnă că urmează un atac de cord” şi altele. Alţi profesionişti recomandă, pe lângă tehnicile cognitive de înlocuire a gândurilor, exerciţii de relaxare şi de respiraţie diafragmatică lentă, prin care se poate contribui la o diminuare semnificativă a anxietăţii.

  Textul biblic de astăzi pare să descrie sentimentul de moarte prin care trece o persoană cu atac de panică. „îmi tremură inima în mine şi mă cuprinde spaima morţii”, spune David. În acest caz, psalmistul pare că foloseşte comutarea cognitivă ca metodă de vindecare. Putem observa cum îşi redirecţionează gândurile de la propriul disconfort la Cel care aduce linişte în încercări. „Dar eu strig către Dumnezeu, şi Domnul mă va scăpa. Seara, dimineaţa şi la amiază, oftez şi gem, şi El va auzi glasul meu” (Psalmii 55:16,17). Totuşi aceasta nu este o simplă comutare a gândurilor, ci mai mult decât atât, este încredere în sprijinul unui Prieten credincios, care poate să te ajute oricând şi oriunde.

  Ai nevoie să-ţi orientezi gândurile într-o direcţie pozitivă? Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să-ţi îndrepţi atenţia dincolo de lucrurile care te descurajează. Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează (121:1,4,7). „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac” (v. 8).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Sătul să fi bun

  A fi bun - a fi ascultător așa cum îți cere Dumnezeu - înseamnă a fi pregătit pentru ce are Dumnezeu mai bun să ofere.

  Totul va fi clar

  Poate niciodată nu vom înțelege motivul pentru multele lucruri care ni se întâmplă în această viață, dar știu că „Într-o zi, El îmi va explica totul”. Aștept cu nerăbdare acea zi.

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  A hűség követelménye

  „Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2:3)Krisztus katonái vagyunk,...

  Un pas necontrolat

  "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. "...