Articolul precedentAdevăr relativ sau absolut?
  Articolul următorMi-a schimbat viața

  Mă cunoşti doar

  Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti. – Psalmii 139:1

  Multe dintre îngrijorările omeneşti se nasc fie din dorinţa de a fi pe placul altora, fie din presiunea părinţilor sau de frica excluziunii sociale. Nevoia de a ne simţi iubiţi şi apreciaţi ne face să ne etalăm cele mai bune calităţi şi să ne ascundem defectele şi slăbiciunile. Alţii, în dorinţa lor de a fi plăcuţi sau de a fi în bune relaţii cu alţii, îşi schimbă comportamentul cu preţul propriilor convingeri şi simţăminte.

  În 1951, Solomon Asch a condus un studiu în domeniul psihologiei sociale, pentru a vedea dacă opiniile personale sunt influenţate de aceşti factori. Experimentul a constat în evaluarea unor cârduri cu linii de diferite mărimi. Participanţii trebuiau să compare o linie verticală de pe un card cu trei linii verticale de pe alt card. Scopul era identificarea unei linii dintre cele trei care .era identică cu prima. Fără nicio dificultate, participanţii au reuşit să identifice liniile similare cu o eficienţă de 99%. Dar, atunci când trebuiau să dea răspunsurile după alţi membri ai grupului care greşeau intenţionat (având o înţelegere cu cercetătorul), participanţii aveau răspunsuri greşite în 37% dintre cazuri, doar din dorinţa de a se conforma percepţiei majorităţii.

  De ce nu erau dispuşi participanţii să dea propriul răspuns chiar dacă era diferit de al altora? Era frica de a fi respinşi? Era dorinţa de a fi pe placul celorlalţi? Sau era nevoia de a se simţi în armonie cu ceilalţi?

  În unele ocazii, aceeaşi teamă apare şi în relaţia noastră cu Domnul. Câteodată facem „rugăciuni minunate” deoarece credem că acest lucru este pe placul lui Dumnezeu, când, în realitate, nu facem altceva decât să oferim „răspunsuri greşite”. Este nefolositor să spun: „îţi mulţumesc, Doamne, că mi-ai dat atât de multe binecuvântări astăzi” când, în realitate, eu vreau să-I arăt indignarea mea faţă de rău şi confuzia mea absolută că aparent nu a vorbit în favoarea dreptăţii. La fel, este inutil să spun o rugăciune frumoasă când am nevoie să strig după puterea de a nu mai face aceeaşi greşeală din nou.

  Este încurajator să ştim că îi putem prezenta lui Dumnezeu toate gândurile noastre cu asigurarea că El nu le va respinge şi nu va fi ofensat de ele. Putem spune cu toată încrederea: „Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti. (…) De departe îmi pătrunzi gândul. Ştii când umblu şi când mă culc şi cunoşti toate căile mele. Căci nu îmi ajunge cuvântul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul” (v. 1-4).

  Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că, în ciuda faptului că nu avem întotdeauna gânduri bune, EI totuşi ne iubeşte!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Sătul să fi bun

  A fi bun - a fi ascultător așa cum îți cere Dumnezeu - înseamnă a fi pregătit pentru ce are Dumnezeu mai bun să ofere.

  Totul va fi clar

  Poate niciodată nu vom înțelege motivul pentru multele lucruri care ni se întâmplă în această viață, dar știu că „Într-o zi, El îmi va explica totul”. Aștept cu nerăbdare acea zi.

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  A hűség követelménye

  „Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2:3)Krisztus katonái vagyunk,...

  Un pas necontrolat

  "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. "...