Articolul precedentDovada
  Articolul următorLucrează, căci vine noaptea

  Calul ca model

  Tu dai putere calului şi-i îmbraci gâtul cu o coamă ce fâlfâie? Tu-I faci să sară ca lăcusta? Nechezatul lui puternic răspândeşte groaza. Scurmă pământul şi, mândru de puterea lui, se aruncă asupra celor înarmaţi; îşi bate joc de frică, nu se teme şi nu se dă înapoi dinaintea săbiei. Zăngăneşte tolba cu săgeţi pe el, suliţa şi lancea strălucesc, fierbe de aprindere, mănâncă pământul, n-are astâmpăr când răsună trâmbiţa. La sunetul trâmbiţei parcă zice: „înainte!” De departe miroase bătălia, glasul ca de tunet al căpeteniilor şi strigătele de luptă. – Iov 39:19-25

  Când eram (L) mică, duminica mergeam la iarbă verde cu familia şi un lucru pe care îmi plăcea cel mai mult să îl fac era să călăresc un cal. Îmi aduc aminte că făceam calul să alerge cât putea de repede. Îi simţeam puterea trecând prin mine şi îmi dădea un sentiment incredibil de libertate. De atunci, calul a devenit animalul meu preferat.

  Câteodată mă gândesc că acest animal este şi unul dintre animalele preferate ale lui Dumnezeu. În citatul biblic de astăzi, Dumnezeu descrie această minune a creaţiei într-o manieră surprinzătoare. Este ca şi cum Dumnezeu l-ar fi mustrat pe patriarhul Iov, spunând: „Ai văzut cât de minunat este calul? Ai văzut cum îi fâlfâie coama? E aşa de frumos calul, că îmi place inclusiv cum nechează («nechezatul lui puternic răspândeşte groaza»). Şi, stai, asta e nimic… Îţi dai seama cât de puternic este? Dacă îl ameninţă o sabie, el nu se întoarce. Calul poate simţi bătălia care se apropie, percepe dificultăţile care vin, poate atmosfera devine tensionată şi curând se va isca bătălia. Dar el râde de frică şi nu se îngrozeşte, ci spune: «Sunt gata!» Scurmă pământul şi se bucură de puterea lui. Nu se teme de nimeni.”

  Există un principiu de bază în psihologie privind transformarea fiinţei, şi anume prin intermediul contemplării, meditării. Noi asimilăm trăsăturile celui pe care îl admirăm şi îl contemplăm, apoi devenim tot mai mult asemenea modelului. Probabil că acesta este motivul pentru care Dumnezeu îl mustră pe Iov în cel mai aspru moment din viaţa lui şi îl încurajează să admire un cal. Este ca şi cum Dumnezeu îi spune: „Priveşte! Şi tu poţi fi la fel!”

  Eu cred că, pentru a face posibil acest lucru, este nevoie să trecem dincolo de psihologie. Secretul este legat de prima întrebare din text. Cine a dat putere calului? Este aceeaşi Persoană care îţi poate da putere şi ţie.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...