Componentele iertării

  Pentru că eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu. – Ioan 13:15

  Dintr-o serie de articole publicate sub titlul „Iertarea: Teorie, cercetare şi practică”, cercetătorii Michael McCullough, Kenneth Pargament şi Clark Thoresen au publicat o carte în care sunt descrise elementele-cheie ale iertării. Acestea sunt:

  1. Recunoaşterea prejudiciului – Acesta poate fi fizic, psihic, sexual sau verbal şi poate fi direct (împotriva sinelui) sau indirect (afectează un membru al familiei, un prieten, un semen etc.). Odată cu recunoaşterea daunei produse, trebuie recunoscut şi autorul ei.

  2. Angajamentul de a ierta – Odată produsă dauna şi agresorul identificat, cel rănit poate să adopte două atitudini: răzbunare sau iertare. Acesta analizează avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni şi face o alegere.

  3. Gândurile şi sentimentele – Experienţa iertării este influenţată de convingerile şi sentimentele noastre. O parte semnificativă a capacităţii de a ierta depinde de puterea de a empatiza cu făptaşul. Admiterea faptului că fiecare dintre noi poate fi ofensat sau poate ofensa face iertarea mai uşoară.

  4. Comportamentul – înainte ca iertarea să aibă loc, comportamentul şi cuvintele trebuie să fie în armonie cu deciziile, gândurile şi sentimentele celui în cauză. Având aceste lucruri în minte, se poate spune că cineva este iertat atunci când persoana căreia i-a greşit îşi arată compasiunea prin fapte faţă de agresorul său. Biblia conţine o mulţime de episoade, referiri şi exemple care ilustrează elementele orientative legate de fiecare dintre aceste componente. Fără îndoială, cel mai mare exemplu de iertare este cel oferit de Hristos, care a iertat lumea care L-a dispreţuit, insultat, lovit şi crucificat, în cele din urmă. În prima sa epistolă, apostolul Petru ne încurajează cu următoarele cuvinte: „Şi la aceasta aţi fost chemaţi, fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. «El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.» Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător” (1 Petru 2:21-23).

  Te încurajăm să meditezi astăzi la exemplul lui Hristos, mai ales la orele anterioare răstignirii. Observă cum a empatizat El cu agresorii Săi, în ciuda gravităţii ruşinii şi durerii pe care aceştia I le-au produs; El a înălţat o rugăciune pentru ei şi a pledat pentru iertarea lor, ceea ce demonstrează cele mai profunde sentimente pe care le-a avut. Adu-ţi aminte exemplul pe care El ni l-a dat, astfel ca şi noi să putem oferi iertare asemenea Lui.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...