Articolul precedentRoada luminii
  Articolul următorCernerea

  Păcătoşii

  În vremea aceea, au venit unii şi au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor. „Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, „că aceşti galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi galileeni pentru că au păţit astfel? Eu vă spun: nu, ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.” – Luca 13:1-3

  Câţiva membri ai bisericii erau adunaţi în ultimul Sabat al anului, când un trăsnet a lovit biserica Chisiyo din capitala Lilongwe (Malawi). Peste 200 au căzut inconştienţi şi opt dintre ei au murit pe loc. Tragedia a mişcat comunitatea, care s-a grăbit să ofere ajutor victimelor. Totuşi acest eveniment a creat un fel de îngrijorare printre cei rămaşi care frecventau biserica. Oare s-a întâmplat acest lucru pentru că alţii au asociat biserica cu anumite semne rău-prevestitoare? Poa,te fi înţeleasă această tragedie ca o pedeapsă divină? Erau membrii mai păcătoşi decât ceilalţi muritori?

  O situaţie asemănătoare a apărut în vremea lui Isus, când soldaţi de-ai lui Pilat au invadat Ierusalimul. Fără niciun respect, soldaţii au intrat în templu, unde se aduceau de obicei jertfe, şi i-au omorât pe unii închinători, sângele acestora amestecându-se cu al animalelor care fuseseră sacrificate. Cu acest scenariu în minte, Isus a pus această întrebare: „Credeţi că, deoarece au suferit aceste lucruri, ei erau mai păcătoşi decât ceilalţi?”

  În ambele întâmplări există doi factori combinaţi. Primul este legat de interpretarea suferinţei. Cu alte cuvinte, li se întâmplă tragedii exclusiv celor răi? Al doilea factor este legat de identificarea celor care sunt mai păcătoşi. Evreii considerau suferinţa o judecată divină; de aceea cei afectaţi trebuie să fi fost „mai păcătoşi” decât ceilalţi. Astfel se poate presupune că aceia care I-au adus lui Isus vestea despre această tragedie se considerau superiori şi se aşteptau ca Domnul să le aprobe convingerile.

  Totuşi Isus le-a adus aminte alte tragedii similare şi a respins ideea că suferinţa le este destinată exclusiv celor răi. În schimb, El a sugerat că suferinţa este o parte a naturii umane şi, în acelaşi timp, le-a descurajat sentimentul de superioritate, aşezându-i pe oameni pe acelaşi nivel şi explicând că aceia care suferă nu sunt nici mai păcătoşi, nici mai vinovaţi decât ceilalţi muritori. Cu un ochi profetic, El a privit spre ziua judecăţii finale şi a adăugat: „Dacă nu vă veţi pocăi, şi voi veţi pieri la fel.”

  Cu alte cuvinte, noi toţi suntem păcătoşi şi avem nevoie de pocăinţă şi iertare. De fapt, apostolul Pavel se consideră primul dintre cei păcătoşi (1 Timotei 1:15) – primul care are nevoie de pocăinţă şi iertare.

  Tu ce zici? Ce crezi despre tine?

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....