O mare onoare

  Înţelepciunea face pe om răbdător şi este o cinste pentru el să uite greşelile. – Proverbele 19:11

  Ofensarea cuiva implică acte precum umilire, insultă, rănire sau tratarea nedreaptă. Poate însemna un delict grav sau chiar un abuz. Unii îşi lezează semenii, alţii îl lezează pe Dumnezeu. Mulţi rănesc prin cuvinte, alţii, prin atitudine şi comportament. Apostolul Iacov subliniază în epistola sa că „toţi greşim în multe feluri” (Iacov 3:2). Este ca şi cum am spune că fiecare dintre noi este ţinta sau sursa a nenumărate şi diverse ofense. Astfel, confruntaţi cu o aşa multitudine de fapte reprobabile, este bine ca fiecare dintre noi să ne facem obiceiul de a ierta imediat. Totuşi, mulţi oameni sunt hipersensibili şi interiorizează ofensele altora, ceea ce le aduce un profund sentiment de rănire.

  Împăratul David trecea prin Bahurim, un sat aproape de Ierusalim şi Muntele Măslinilor, când un membru al familiei lui Saul, numit Şimei, a venit blestemând: „Du-te, du-te, om al sângelui, om rău!” (2 Samuel 16:7). Atunci Abişai, unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai împăratului, i-a spus lui David: „Pentru ce blestemă acest câine mort pe Domnul meu, împăratul? Lasă-mă, te rog, să mă duc să-i tai capul” (v. 9). Însă David nu a făcut uz de puterea sa de a-l ucide şi a luat insultele acestuia ca un motiv de meditaţie şi ca o problemă care trebuie aşezată în mâna lui Dumnezeu (v. 10-12).

  Un alt general, Hyon Yong-chol, ministrul apărării din Coreea de Nord, a aţipit în timpul unei parade militare. Se spune că acest lucru, interpretat ca „lipsă de respect” de dictatorul Kim Jong-un, l-a costat viaţa.

  Ai observat că o ofensă poate fi gravă sau nu în funcţie de interpretarea faptelor? Ai observat că interpretarea insultelor depinde de persoana care este vizată? În cazurile amintite mai sus, cei doi demnitari au fost liberi să decidă dacă fapta era o insultă sau nu şi, mai mult decât atât, fiecare dintre ei a fost liber să decidă cum să acţioneze în consecinţă.

  Versetul de astăzi sugerează că discreţia persoanei lezate poate reduce resentimentele şi faptul de a trece cu vederea o ofensă este o onoare. E adevărat că există răni adânci care cu greu pot fi trecute cu vederea. Chiar şi aşa, poţi lăsa această problemă în mâna lui Dumnezeu şi să ai încrederea că, în ciuda mărimii rănii, este ceva onorabil să ierţi.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...