Articolul precedentCa sarea pe rană
  Articolul următorCum am scăpat ca prin urechile acului

  Proiectul Iertarea

  Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul. – Leviticul 19:18

  De când doctorul Fred Luskin a iniţiat Proiectul Iertarea: Iartă pentru totdeauna!, la Universitatea Stanford, mulţi cercetători şi terapeuţi i s-au alăturat în efortul de a aduce iertarea în viaţa oamenilor de zi cu zi. Acest proiect constă în principal din implementarea iertării prin psihoterapie, cu un accent pe faptul că aceasta este o decizie personală. Iertarea are potenţialul de a schimba starea celui care iartă, fără aşteptarea unei schimbări la persoana care a produs rănirea.

  Pentru a evalua eficienţa asupra sănătăţii mintale a terapiilor bazate pe iertare, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Regatul Unit, au realizat o recenzie a studiilor publicate în acest domeniu. Dovezile arată că experienţa iertării îmbunătăţeşte diferite aspecte ale sănătăţii mintale a celor care au avut o experienţă dureroasă sau violentă. Intervenţiile care au la bază iertarea sunt eficiente în reducerea depresiei, mâniei, ostilităţii şi descurajării, favorizând în acelaşi timp o stare afectivă pozitivă şi bunăstarea mintală. Toate acestea au fost prezentate în articolul lor intitulat „Terapia iertării favorizează bunăstarea mintală: O metaanaliză şi recenzie sistematică”.

  Totuşi, unul dintre cele mai importante obstacole în calea iertării constă în faptul că păstrăm vii în memoria noastră nedreptăţile îndurate. E foarte greu de iertat atunci când agresorul este prezent constant în mintea noastră. Este foarte dificil atunci când consecinţele agresiunii sunt încă resimţite. Totuşi, cu cât mai dificilă este situaţia, cu atât mai mare şi pozitivă este influenţa iertării.

  După ce a petrecut 27 de ani în închisoare din cauza luptei sale împotriva segregării rasiale, sau a apartheidului, din Africa de Sud, Nelson Mandela a declarat: „Nu pot să uit, dar pot să iert!” Această atitudine i-a conferit putere şi resurse în angajamentul său de a căuta pacea şi reconcilierea cu rasa albă minoritară din ţara sa. Acordându-le albilor iertarea, el a demonstrat cele mai nobile calităţi şi a ajuns preşedinte al Africii de Sud, considerat tatăl acestei naţiunii. Pe plan internaţional, i s-a arătat recunoştinţă prin numeroase distincţii şi medalii, printre care se numără şi Premiul Nobel pentru Pace.

  Încă mai este timp să aderi la proiectul iertarea. Prin Duhul Său Sfânt, Dumnezeu doreşte să imprime iertarea plină de dragoste în cei care îi acceptă oferta. Acceptă această provocare!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Iertarea divină

  Dacă eşti pierdut, nu aştepta cine ştie ce îmbunătăţiri înainte de a-L căuta pe Dumnezeu! Dacă te simţi departe de Dumnezeu, întoarce-te la El fără întârziere! Adu-ţi aminte că Dumnezeu va avea milă de tine... şi-ţi va acorda iertarea Sa!

  Vindecarea rănii

  Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia.

  Publicate astăzi

  Ronnie și domnișoara Prigorie

  Urmează să citești despre câteva dintre calitățile extraordinare pe care Dumnezeu vrea să le avem pentru a fi creștini de succes. Să Îi cerem înțelepciune ca să învățăm lecții de la ceea ce El a creat în natură. Să studiem păsările și să fim înțelepți!

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  Ziua în care măștile vor cădea

  Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați! Provocare: Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

  A végső harc jellege

  „Felnyitotta az Úr az Ő tárházát, és előhozta az Ő haragjának szereit: mert e cselekedet...

  Stima de sine

  Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare,...