Articolul precedentCa sarea pe rană
  Articolul următorCum am scăpat ca prin urechile acului

  Proiectul Iertarea

  Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul. – Leviticul 19:18

  De când doctorul Fred Luskin a iniţiat Proiectul Iertarea: Iartă pentru totdeauna!, la Universitatea Stanford, mulţi cercetători şi terapeuţi i s-au alăturat în efortul de a aduce iertarea în viaţa oamenilor de zi cu zi. Acest proiect constă în principal din implementarea iertării prin psihoterapie, cu un accent pe faptul că aceasta este o decizie personală. Iertarea are potenţialul de a schimba starea celui care iartă, fără aşteptarea unei schimbări la persoana care a produs rănirea.

  Pentru a evalua eficienţa asupra sănătăţii mintale a terapiilor bazate pe iertare, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Regatul Unit, au realizat o recenzie a studiilor publicate în acest domeniu. Dovezile arată că experienţa iertării îmbunătăţeşte diferite aspecte ale sănătăţii mintale a celor care au avut o experienţă dureroasă sau violentă. Intervenţiile care au la bază iertarea sunt eficiente în reducerea depresiei, mâniei, ostilităţii şi descurajării, favorizând în acelaşi timp o stare afectivă pozitivă şi bunăstarea mintală. Toate acestea au fost prezentate în articolul lor intitulat „Terapia iertării favorizează bunăstarea mintală: O metaanaliză şi recenzie sistematică”.

  Totuşi, unul dintre cele mai importante obstacole în calea iertării constă în faptul că păstrăm vii în memoria noastră nedreptăţile îndurate. E foarte greu de iertat atunci când agresorul este prezent constant în mintea noastră. Este foarte dificil atunci când consecinţele agresiunii sunt încă resimţite. Totuşi, cu cât mai dificilă este situaţia, cu atât mai mare şi pozitivă este influenţa iertării.

  După ce a petrecut 27 de ani în închisoare din cauza luptei sale împotriva segregării rasiale, sau a apartheidului, din Africa de Sud, Nelson Mandela a declarat: „Nu pot să uit, dar pot să iert!” Această atitudine i-a conferit putere şi resurse în angajamentul său de a căuta pacea şi reconcilierea cu rasa albă minoritară din ţara sa. Acordându-le albilor iertarea, el a demonstrat cele mai nobile calităţi şi a ajuns preşedinte al Africii de Sud, considerat tatăl acestei naţiunii. Pe plan internaţional, i s-a arătat recunoştinţă prin numeroase distincţii şi medalii, printre care se numără şi Premiul Nobel pentru Pace.

  Încă mai este timp să aderi la proiectul iertarea. Prin Duhul Său Sfânt, Dumnezeu doreşte să imprime iertarea plină de dragoste în cei care îi acceptă oferta. Acceptă această provocare!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...