Virtuţile

  Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. – Filipeni 4:8

  Dacă este vreun subiect care ar trebui să ne ocupe minţile, atunci acesta este subiectul virtuţilor. Promovate iniţial de creştinism, acestea fac acum obiectul de studiu al psihologiei pozitive. Martin Seligman şi Christopher Peterson, pionieri în acest domeniu, arată că virtuţile sunt trăsături pozitive de caracter. Ei oferă indicaţii universal valabile în legătură cu modul în care virtuţile pot fi dobândite, dezvoltate sau îmbunătăţite, prin intermediul voinţei şi al abilităţii de alegere. Aceşti autori au identificat şase virtuţi de bază recunoscute în toate culturile. Iată care sunt: înţelepciunea şi cunoaşterea, curajul, omenia, dreptatea, cumpătarea şi transcendenţa. Aceste virtuţi iau forma calităţilor persoanele, sau trăsăturilor pozitive de caracter. Astfel, virtutea transcendenţei se manifestă prin spiritualitate, speranţă şi/sau recunoştinţă, iar virtutea cumpătării, prin prudenţă, umilinţă, autocontrol şi iertare. Ştiai că dezvoltarea acestor calităţi este asociată cu un nivel înalt de fericire şi bunăstare? Ştiai că iertarea este asociată cu satisfacţia în viaţa personală?

  Cercetătorii de la Departamentul de psihologie aplicată de la Colegiul MAO, din Lahore (Pakistan), au realizat un studiu pentru a evalua importanţa iertării în autoevaluarea bunăstării şi fericirii personale. Rezultatele au arătat că majoritatea subiecţilor cunoşteau importanţa iertării în viaţa de fiecare zi. Manifestarea iertării a avut efecte pozitive asupra personalităţii lor şi a jucat un rol important în autoevaluarea pozitivă privind propria bunăstare, implicit îmbunătăţirea calităţii vieţii. Printre efectele benefice ale iertării se numără amplificarea senzaţiei de fericire şi a sentimentelor pozitive, niveluri superioare de relaxare şi interacţiune socială pozitivă.

  Zi de zi apar tot mai multe dovezi ştiinţifice că este posibil să ne sporim bunăstarea şi fericirea dacă permitem iertării să fie o parte firească a vieţii noastre. „Practicaţi[-o]! Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi”, spune Filipeni 4:9 (BTF). Fără îndoială, iertarea autentică, cea care vine dintr-o inimă transformată, este posibilă dacă vom îmbina exercitarea voinţei cu puterea lui Dumnezeu. Numai cu ajutorul Său putem face o schimbare profundă şi pe termen lung.

  Caută astăzi tovărăşia Lui, pentru a beneficia de avantajul tuturor ocaziilor de a-ţi dezvolta un caracter neprihănit, în care iertarea este o trăsătură importantă!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Iertarea divină

  Dacă eşti pierdut, nu aştepta cine ştie ce îmbunătăţiri înainte de a-L căuta pe Dumnezeu! Dacă te simţi departe de Dumnezeu, întoarce-te la El fără întârziere! Adu-ţi aminte că Dumnezeu va avea milă de tine... şi-ţi va acorda iertarea Sa!

  Vindecarea rănii

  Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia.

  Procesul iertării

  Deoarece pacea este mai importantă decât retrăirea durerilor din trecut, te invităm să cauţi iertarea şi să te bucuri de timpul valoros care ţi-a mai rămas pentru a-ţi trăi viaţa. Dacă îi dai voie lui Hristos să trăiască în inima ta, egoismul şi mândria vor muri, iar iertarea va deveni o realitate în existenţa ta.

  Publicate astăzi

  Stima de sine

  Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare,...

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Poți învăța multe de la găini

  Când Dumnezeu a creat animalele, le-a învățat moduri diferite de a se comporta. Trebuie să ne rugăm în fiecare zi ca Dumnezeu să ne ajute să fim buni și răbdători și apoi, asemenea puicuței galbene, să avem grijă de corpul nostru așa cum El a intenționat de la început.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!