Beneficii ale iertării

  Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi, şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi, şi vi se va ierta. – Luca 6:37

  Cercetările în domeniul iertării s-au intensificat semnificativ în ultimii ani, dovedind că iertarea este un element terapeutic puternic ce poate diminua intensitatea unui mare număr de simptome.

  Un studiu condus de psihologul Mark Rye, de la Universitatea din Dayton, a concluzionat că persoanele care erau dispuse să-şi ierte foştii parteneri după divorţ prezentau un nivel mai ridicat de bunăstare şi prezentau mai puţine semne de furie şi depresie decât persoanele care nu erau dispuse să ierte. Un alt studiu, al aceluiaşi cercetător, a evaluat eficienţa intervenţiei psihoterapeutice bazate pe iertare la un grup de divorţaţi, pe care l-a comparat cu un grup care nu beneficiase de psihoterapie. Participanţii din primul grup nu numai că îşi îmbunătăţiseră capacitatea de a-şi ierta foştii soţi, dar au dovedit îmbunătăţi la nivelul sănătăţii mintale şi în special diminuarea simptomelor de depresie.

  într-un alt studiu, Gayle Reed şi Robert Enright, psihologi la Universitatea din Wisconsin, au descoperit că terapia iertării scade nivelul depresiei, al anxietăţii, precum şi simptomele tulburării de stres posttraumatic şi îmbunătăţeşte stima de sine a femeilor şi a victimelor violenţei domestice.

  În mod similar, Barbara Elliot, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Minnesota, ne asigură că iertarea are un impact uriaş asupra sănătăţii publice datorită efectelor pozitive observate la pacienţii cu afecţiuni cronice.

  În articolul „Corelaţiile neuropsihologice ale iertării”, cercetătorii Andrew Newberg, Eugene D’Aquili, Stephanie Newberg şi Verushka deMarici au arătat că efectele iertării pot îmbunătăţi sănătatea fizică prin scăderea nivelului hormonilor de stres şi prin îmbunătăţirea tiparelor de somn. Astfel, ei au tras concluzia că iertarea şi bunăstarea fizică merg mână în mână şi e greu să o ai pe una fără a ţine cont de cealaltă.

  Aceste studii devin tot mai cunoscute şi evidenţiază că beneficiile iertării se extind de la sănătatea fizică la cea mintală, socială şi spirituală. Dar există beneficii şi mai mari decât acestea. Citatul biblic de astăzi arată că acela care iartă va fi iertat, adică, dacă noi iertăm insultele semenilor, şi noi vom fi iertaţi de Dumnezeu (Matei 6:14). Nu-i aşa că acesta e un beneficiu extraordinar? Isus a spus deja acest lucru: „Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă” (Matei 5:7).

  Hai să dăm curs iertării în orice situaţie! Cu ajutorul lui Dumnezeu, să încercăm să profităm de toate aceste beneficii!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Iertarea divină

  Dacă eşti pierdut, nu aştepta cine ştie ce îmbunătăţiri înainte de a-L căuta pe Dumnezeu! Dacă te simţi departe de Dumnezeu, întoarce-te la El fără întârziere! Adu-ţi aminte că Dumnezeu va avea milă de tine... şi-ţi va acorda iertarea Sa!

  Vindecarea rănii

  Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia.

  Publicate astăzi

  Ronnie și domnișoara Prigorie

  Urmează să citești despre câteva dintre calitățile extraordinare pe care Dumnezeu vrea să le avem pentru a fi creștini de succes. Să Îi cerem înțelepciune ca să învățăm lecții de la ceea ce El a creat în natură. Să studiem păsările și să fim înțelepți!

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  Ziua în care măștile vor cădea

  Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați! Provocare: Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

  A végső harc jellege

  „Felnyitotta az Úr az Ő tárházát, és előhozta az Ő haragjának szereit: mert e cselekedet...

  Stima de sine

  Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare,...