Beneficii ale iertării

  Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi, şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi, şi vi se va ierta. – Luca 6:37

  Cercetările în domeniul iertării s-au intensificat semnificativ în ultimii ani, dovedind că iertarea este un element terapeutic puternic ce poate diminua intensitatea unui mare număr de simptome.

  Un studiu condus de psihologul Mark Rye, de la Universitatea din Dayton, a concluzionat că persoanele care erau dispuse să-şi ierte foştii parteneri după divorţ prezentau un nivel mai ridicat de bunăstare şi prezentau mai puţine semne de furie şi depresie decât persoanele care nu erau dispuse să ierte. Un alt studiu, al aceluiaşi cercetător, a evaluat eficienţa intervenţiei psihoterapeutice bazate pe iertare la un grup de divorţaţi, pe care l-a comparat cu un grup care nu beneficiase de psihoterapie. Participanţii din primul grup nu numai că îşi îmbunătăţiseră capacitatea de a-şi ierta foştii soţi, dar au dovedit îmbunătăţi la nivelul sănătăţii mintale şi în special diminuarea simptomelor de depresie.

  într-un alt studiu, Gayle Reed şi Robert Enright, psihologi la Universitatea din Wisconsin, au descoperit că terapia iertării scade nivelul depresiei, al anxietăţii, precum şi simptomele tulburării de stres posttraumatic şi îmbunătăţeşte stima de sine a femeilor şi a victimelor violenţei domestice.

  În mod similar, Barbara Elliot, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Minnesota, ne asigură că iertarea are un impact uriaş asupra sănătăţii publice datorită efectelor pozitive observate la pacienţii cu afecţiuni cronice.

  În articolul „Corelaţiile neuropsihologice ale iertării”, cercetătorii Andrew Newberg, Eugene D’Aquili, Stephanie Newberg şi Verushka deMarici au arătat că efectele iertării pot îmbunătăţi sănătatea fizică prin scăderea nivelului hormonilor de stres şi prin îmbunătăţirea tiparelor de somn. Astfel, ei au tras concluzia că iertarea şi bunăstarea fizică merg mână în mână şi e greu să o ai pe una fără a ţine cont de cealaltă.

  Aceste studii devin tot mai cunoscute şi evidenţiază că beneficiile iertării se extind de la sănătatea fizică la cea mintală, socială şi spirituală. Dar există beneficii şi mai mari decât acestea. Citatul biblic de astăzi arată că acela care iartă va fi iertat, adică, dacă noi iertăm insultele semenilor, şi noi vom fi iertaţi de Dumnezeu (Matei 6:14). Nu-i aşa că acesta e un beneficiu extraordinar? Isus a spus deja acest lucru: „Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă” (Matei 5:7).

  Hai să dăm curs iertării în orice situaţie! Cu ajutorul lui Dumnezeu, să încercăm să profităm de toate aceste beneficii!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Sătul să fi bun

  A fi bun - a fi ascultător așa cum îți cere Dumnezeu - înseamnă a fi pregătit pentru ce are Dumnezeu mai bun să ofere.

  Totul va fi clar

  Poate niciodată nu vom înțelege motivul pentru multele lucruri care ni se întâmplă în această viață, dar știu că „Într-o zi, El îmi va explica totul”. Aștept cu nerăbdare acea zi.

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  A hűség követelménye

  „Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2:3)Krisztus katonái vagyunk,...

  Un pas necontrolat

  "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. "...