Articolul precedentFii diamant!
  Articolul următorTrăiește visul lui Dumnezeu

  Procesul iertării

  Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine. – Galateni 2:20

  Actul iertării are mari beneficii terapeutice. Dar ai încercat vreodată să ierţi pe cineva şi nu ai ştiut cum? Există vreo formulă care face să funcţioneze procesul iertării? în articolul „O trecere în revistă a tiparelor de iertare şi un cadru de operare în vederea cercetărilor ulterioare”, cercetătorii australieni Peter Strelan şi Tanya Covic au avertizat că, în ciuda avansării cercetărilor în domeniul iertării, procesul în sine este practic necunoscut. O recenzie a literaturii ştiinţifice existente ajunge la concluzia că nu există o coerentă bază teoretică sau suficiente teste empirice care să identifice acest proces.

  Există totuşi dovezi (chiar dacă neştiinţifice) cum că majoritatea oamenilor sunt capabili să-şi ceară iertare şi/sau să ierte în câteva minute. Ien Chi, un student la arte în cadrul Universităţii Emory (Atlanta, SUA), fără a fi direct interesat de tema iertării, a prezentat câteva dovezi. În cadrul unei competiţii şcolare, numite Campus MovieFest, el a produs un scurtmetraj dovedind ce ar face majoritatea oamenilor dacă ar mai avea la dispoziţie doar câteva minute de trăit. În aceste câteva minute, personajul principal încerca în mod disperat să repare toate lucrurile rele pe care le făcuse, pentru a putea muri în pace. Să ne aducem aminte faimosul citat din Steve Jobs: „Deoarece aproape totul – toate aşteptările exterioare, toate mândriile, toate temerile de stânjeneală sau eşec – toate aceste lucruri pălesc în faţa morţii, rămâne în picioare numai ceea ce este cu adevărat important.” Din acest scurtmetraj reiese foarte clar că cererea şi acordarea iertării este lucrul pe care majoritatea oamenilor l-ar face dacă ar mai avea doar cinci minute de trăit.

  Acest lucru înseamnă că timpul nu este un element esenţial pentru a putea ierta. Înseamnă că intensitatea prejudiciului sau mândria nu poate fi o scuză. Nu avem nevoie să facem inventarul insultelor sau să ne vărsăm sufletul povestind relele tratamente la care am fost supuşi, în cadrul unor îndelungi sau costisitoare sesiuni de psihoterapie.

  Deoarece pacea este mai importantă decât retrăirea durerilor din trecut, te invităm să cauţi iertarea şi să te bucuri de timpul valoros care ţi-a mai rămas pentru a-ţi trăi viaţa. Dacă îi dai voie lui Hristos să trăiască în inima ta, egoismul şi mândria vor muri, iar iertarea va deveni o realitate în existenţa ta.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Iertarea divină

  Dacă eşti pierdut, nu aştepta cine ştie ce îmbunătăţiri înainte de a-L căuta pe Dumnezeu! Dacă te simţi departe de Dumnezeu, întoarce-te la El fără întârziere! Adu-ţi aminte că Dumnezeu va avea milă de tine... şi-ţi va acorda iertarea Sa!

  Vindecarea rănii

  Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia.

  Publicate astăzi

  Ronnie și domnișoara Prigorie

  Urmează să citești despre câteva dintre calitățile extraordinare pe care Dumnezeu vrea să le avem pentru a fi creștini de succes. Să Îi cerem înțelepciune ca să învățăm lecții de la ceea ce El a creat în natură. Să studiem păsările și să fim înțelepți!

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  Ziua în care măștile vor cădea

  Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați! Provocare: Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

  A végső harc jellege

  „Felnyitotta az Úr az Ő tárházát, és előhozta az Ő haragjának szereit: mert e cselekedet...

  Stima de sine

  Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare,...