Vindecarea rănii

El îţi iartă toate fărădelegile tale, El îţi vindecă toate boIile tale. – Psalmii 103:3

Textul biblic de astăzi arată faptul că Dumnezeu iartă păcatele şi vindecă durerea, iar vindecarea este rezultatul iertării. Dar textul se mai poate referi la vindecarea durerii sufleteşti – în urma păcatului aşa după cum se spune în Psalmii 41:4 – „Doamne, ai milă de mine! Yindecă-mi sufletul, căci am păcătuit împotriva Ta!” Vindecarea, pe lângă faptul că este un rezultat al iertării lui Dumnezeu, are loc atunci când îi este acordată iertarea aproapelui. În Scripturi, cele două tipuri de iertare sunt interconectate. Dumnezeu doreşte ca cei care au primit iertarea Sa să fie mai dispuşi să-şi ierte aproapele. Doar că unii aşteaptă ca timpul să vindece rănile, fără ca ei să facă nimic. Poate timpul să vindece toate rănile?

Pastorul Ruimar de Paiva a fost 17 luni misionar împreună cu soţia sa şi cei doi copii pe insula Palau, din Micronezia, Oceanul Pacific. Cu câteva zile înainte de Crăciun, Justin Hirosi, un muncitor în construcţii aflat sub influenţa drogurilor, a pătruns în casa misionarului cu intenţia de a fura ceva. Fiind prins asupra faptului, el i-a bătut până i-a omorât pe trei membri ai familiei. Apoi a răpit-o şi a încercat să o violeze, apoi să o stranguleze pe fiica misionarului, în vârstă de zece ani, singura supravieţuitoare, pe care a abandonat-o la cinci kilometri de casă.

Această tragedie a mişcat întreaga comunitate locală, care şi-a exprimat condoleanţele într-o amplă ceremonie de înmormântare. În timpul evenimentului, într-un gest spontan şi emoţionant, mama pastorului asasinat, Ruth de Paiva, a luat microfonul şi şi-a exprimat durerea pentru cele întâmplate. Apoi i-a acordat iertarea ucigaşului. Când mama lui Justin, care era în mulţime, a auzit acest lucru, cele două femei s-au îmbrăţişat călduros şi i-au plâns împreună pe cei doi „fii pierduţi”. Mai târziu, Ruth avea să afirme că iertarea nu trebuie privită ca pe ceva acordat pentru că cineva ar merita ceva. Ea este mai degrabă „un act voluntar care le aduce oamenilor vindecare”.

Ruth a dat dovadă de o dispoziţie impresionantă iertându-l pe ucigaşul fiului, nepotului şi nurorii ei. Ea nu a aşteptat ca timpul să vindece rana sau să plece din acel loc pentru a putea uita tragedia. Chiar dacă ajută la vindecare, timpul nu va realiza nimic dacă nu există mai întâi o decizie de iertare.

Nu uita că asigurarea imediată a iertării va fi cea mai eficientă vindecare!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor