Articolul precedent„Noi am găsit pe Mesia”
  Articolul următorO zi a minunilor

  Deschide-ţi inima pentru vindecare!

  Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate, căci zi şi noapte mâna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pământul de seceta verii. Atunci Ti-am mărturisit păcatul meu şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” Şi Tu ai iertat vina păcatului meu. – Psalmii 32:3-5

  În cartea sa Opening Up: The Healing Power of Expressing Emotions (Deschiderea: Puterea vindecătoare a exprimării emoţiilor), James Pennebaker, profesor de psihologie la Universitatea din Texas, descrie un studiu clasic din care a extras câteva deducţii importante. Fiind interesat de legătura dintre exprimarea experienţelor traumatice şi manifestările fizice, el a împărţit o clasă de studenţi la Psihologie în trei grupe. Celor din prima grupă le-a cerut să scrie despre traumele prin care au trecut în cursul vieţii – traumele sexuale din adolescenţă fiind cel mai frecvent povestite. Celor din a doua grupă le-a cerut să scrie orice doreau, fără să le sugereze un anumit subiect. Celor din a treia grupă nu le-a trasat nicio sarcină, pentru a avea o grupă de control. Apoi profesorul a păstrat o evidenţă privind frecvenţa cu care studenţii se îmbolnăveau şi frecventau centrul de îngrijire medicală al universităţii. Rezultatele au arătat că aceia care şi-au exprimat durerea nu s-au îmbolnăvit în aceeaşi măsură cu participanţii din celelalte două grupe. Iar cei din a treia grupă, care nu scriseseră nimic, erau cei mai bolnavi.

  Există experienţe negative pe care oamenii le păstrează în suflet ani de zile. Unele dintre ele sunt situaţii în care persoana în cauză a fost victimă. Altele sunt decizii greşite cu urmări de neşters şi care includ povara unei emoţii puternice. Altele includ sentimente de vină pentru producerea unor mari dureri altora sau propriei persoane. În toate aceste situaţii, există lucruri ascunse şi sentimente negative suprimate, iar sistemul imunitar este de asemenea inhibat. Vinovăţia, furia, ura şi răzbunarea pot produce diverse afecţiuni complexe.

  Împăratul David susţine această idee când zice: „Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate, căci zi şi noapte (…) mi se usca vlaga cum se usucă pământul de seceta verii.” Dar el oferă un tratament puternic pentru rezolvarea acestei situaţii: deschiderea inimii către Dumnezeu pentru a-I arăta Lui durerea ta.

  Ai încă păcate nemărturisite? Ai încă secrete ascunse care au nevoie să fie scoase la lumină? Nu trebuie să aştepţi până când organismul tău va prezenta simptome ale emoţiilor reprimate. Deşi nu trebuie să vorbeşti constant despre acestea, asigură-te că le aduci pe toate înaintea lui Dumnezeu pentru a găsi uşurare!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...