De şapte ori câte şapte

Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă îi pare rău, iată-l! Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: „Îmi pare rău!” să-l ierţi. – Luca 17:3,4

Acest pasaj biblic se referă în principal la iertarea celui ce a greşit şi are mustrări de conştiinţă de şapte ori pe zi, în fiecare zi, tot timpul. Ce fel de om este acela care greşeşte de aşa de multe ori? Mai mult ca sigur, e vorba de membrii familiei sau de cineva cu care petrecem foarte mult timp. Ar fi uşor să ierţi pe cineva care te umileşte în mod constant şi te răneşte, îndreptăţindu-se că acesta este un comportament normal?

Se apreciază că 30% dintre femeile din întreaga lume sunt în stare să ierte aceeaşi persoană în repetate rânduri. Agresorii lor le abuzează verbal si câteodată fizic şi sexual. Da, e vorba de partenerii lor de cuplu. Dar, după ce îşi descarcă prin violenţă tensiunea acumulată, agresorul manifestă mustrări de conştiinţă, îşi cere iertare, devine afectuos, promite să nu mai facă niciodată şi devine amabil cu femeia, „bineînţeles dacă ea nu îl va mai provoca niciodată”.

Capacitatea femeilor de a ierta este de necontestat; totuşi iertarea nu înseamnă că victima trebuie să permită ca integritatea ei să fie afectată din cauza violenţei. „Nu ştiţi că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care l-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?” (1 Corinteni 6:19). Violenţa domestică reprezintă o gravă problemă de sănătate publică ce necesită o atenţie deosebită.

În campania „Recunoaşte violenţa!”, lansată de Naţiunile Unite, se dau câteva sfaturi pentru prevenirea şi reacţionarea la primele semne de violenţă: „Există o singură cale de a schimba un partener violent: schimbă partenerul.” „Nu te căsători cu un bărbat violent. Copiii învaţă repede.” Dar ce se întâmplă dacă legătura este puternică şi copiii suferă în cadrul acestei relaţii? Parafrazând textul de astăzi, putem spune: „Fii atent! Dacă partenerul tău te abuzează, mustră-l, şi, dacă se schimbă, iartă-l. (…) Dacă el se întoarce de şapte ori şi spune: «N-am de gând să mai fac», iartă-l de câte ori e nevoie.” Cu alte cuvinte, iertarea este indiscutabilă. Totuşi, mustrarea, avertizarea şi atenţionarea sunt necesare şi o cale importantă de a le aduce la îndeplinire este căutarea ajutorului profesionist şi plângerea la poliţie.

Dacă eşti una dintre acele femei, nu ezita să ierţi. Dar adu-ţi aminte că tu eşti templul lui Dumnezeu, iar mustrarea şi ajutorul din partea organelor abilitate te vor ajuta să ţi protejezi integritatea.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor